Bivši načelnik
235

Koldžo: Za propuste sam platio kazne, od imovine nisam prijavio skuter i neke dionice

A. B.
Nedžad Koldžo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžad Koldžo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo podnio krivične prijave protiv tri načelnika zbog sumnje da su sakrili veliku imovinu, tim povodom oglasio se Nedžad Koldžo, bivši načelnik Općine Novo Sarajevo.
Koldžo je istakao da se osjeća dužnim i ima moralnu obavezu da javnost, svoje glasače i pristalice obavijesti da je na funkciji načelnika Općine Novo Sarajevo bio od 2006. do 2020. godine i da je taj posao obavljao časno i pošteno u skladu sa svim propisima i zakonima.

"Svoju pokretnu i nepokretnu imovinu prijavljivao sam prilikom svake kandidature za poziciju načelnika, a potom i Uredu za borbu protiv korupcije nakon njegovog osnivanja. Istina je da sam napravio propust pri prijavi imovine samo iz razloga što je navedeno da se ne prijavljuje imovina u vrijednosti manjoj od 5.000 KM te samim time nisam naveo da posjedujem skuter čija je vrijednost na dan kupovine bila 3.200 KM te dionice čija je vrijednost na dan kupovine bila 15.150 KM, a čija je sadašnja procijenjena vrijednost 300 KM Privatizacijskog fonda 'Bonus'", naveo je Koldžo.

Također, kako je dalje istaka, u prekršajnom nalogu stoji da nisam prijavio ni polovinu stana koji posjeduje moja kćerka, a koji je dobila kao vjenčani poklon od svekra te je uknjižen 1/2. Želim naglasiti da nije riječ o namjernom propustu već o nedostatku informacija u datom trenutku.

"U dokumentaciji koju sam predao Uredu za korupciju Kantona Sarajevo nakon završetka mandata, 14. januara 2021. godine (prilozi u tekstu) vidljivo je da sam prijavio sve ono za šta sam već ranije iz neznanja počinio prekršaj i platio kaznu za isti u iznosu od 1.000 KM. Medijski natpisi da posjedujem novac na inozemnim računima nisu tačni te su predmet političkih igara i spina čiji dio ne želim da budem", naglasio je.

Tačno je, kako kaže, da je po završetku mandata podnio Zahtjev za ostvarivanje naknade plaće u skladu sa Članom 12. Zakona o izboru i prestanku mandata za načelnike u FBiH.

"Ovo pravo sljeduje sve funkcionere općina, ali i viših nivoa koji su obnašali određene dužnosti i funkcije. Načelnici koji imaju staž duži od 25 godina imaju pravo na ovu naknadu do 12 mjeseci. Netačna je informacija da sam izdao Rješenje za ostvarivanje naknade plaće, tzv. 'bijeli hljeb' savjetnicima. U protekle dvije godine nisam imao niti jednog savjetnika niti sam ikome potpisao Rješenje za 'bijeli hljeb' s obzirom da nisam imao takve zahtjeve", kazao je.

Na kraju je poručio da podržava rad Ureda za borbu protiv korupcije KS kao i svih pravosudnih organa i da je uvjeren da će njihov rad doprinijeti boljem sutra za sve građane.