Kroz reformu Ustava
327

Kojović: Zanima nas saradnja s onima koji su spremni tražiti balans između etničkog i građanskog

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, za Klix.ba je komentarisao principe kojima se vode u pregovorima, zatim poziciju novoformiranog Bh. bloka te stav o eventualnom proširenju tog bloka na druge političke opcije.

Kojović na početku razgovora naglašava da u ovom trenutku o proširenju Bh. bloka nisu razmišljali.

"Bh. blok čine tri stranke Naša stranka, SDP i DF i tako će i ostati", kazao nam je Kojović.

Ipak, izričiti je bio i kazao da Naša stranka neće pristati da u Bh. blok uđe SDA.

Za sada je neizvjesno ko će formirati vlast na nivou Federacije BiH i na državnom nivou. Postavlja se pitanje da li će Bh. blok moći okupiti sigurnu većinu i osigurati stabilnost te da li će morati koalirati sa SDA ili HDZ-om.

"Ja se ne želim baviti kombinatorikom koja je isključivo zasnovana na brojevima. Našu stranku eventualno zanima saradnja s onim političkim opcijama koje su spremne kroz reformu dejtonskog ustava krenuti u traženje pravednijeg balansa između etničke i građanske demokratije, glasati za izborni zakon koji onemogućuje krađu glasova i nemati toleranciju prema korupciji i političkom kriminalu. To je naša pozicija i ako je razumijete onda vidite da se broj tih mogućnosti o kojima govorite znatno smanjuje", poručuje Kojović.

Bh. blok koji čine tri lijevo orijentirane stranke za sada je od kantonalnih nivoa počeo formiranje skupštinskih većina.

"Počeli smo graditi Bh. blok od kantona ka višim nivoima. Na nivou kantona ti principi su jasno formulisani i potpisani i objavljeni. Jučer smo, prije sastanka s gospodinom Radončićem, imali sastanak Bh. bloka i počeli razgovarati o principima zajedničkog djelovanja za više nivoe vlasti. Medijski napisi o sastanku s Radončićem su možda izazvali zbunjenost", zaključio je Kojović.