Nerad Parlamenta BiH
317

Kojović: Pozvati na odgovornost Borjanu Krišto zbog nesazivanja sjednica

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon istraživanja našeg portala o tome da već pola godine zakonodavna vlast na nivou države Bosne i Hercegovine ne funkcioniše, te da je u tom periodu samo sedam državnih zastupnika uputilo prijedloge novih zakona, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH Predrag Kojović u izjavi za Klix.ba jasno je označio odgovornu osobu za tako nešto.

"Parlamentarna skupština BiH nema sjednice jer ih predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto ne zakazuje. I to je posebna priča koja zaslužuje pritisak javnosti i pozivanje na odgovornost predsjedavajuće. Međutim, to nikoga od nas ne spriječava da u parlamentarnu proceduru uputi prijedloge zakona ili izmjena i dopuna zakona što malo nas radi. Građani to moraju znati i pozivati na odgovornost one koje su izabrali ne da ne rade, nego da rade u njihovo ime“, rekao je Kojović, koji je predsjednik Naše stranke.

Inače, Kojović, je jedan od sedam zastupnika u državnom parlamentu koji su za šest mjeseci svog rada podnijeli nove zakone, te prijedloge izmjena postojećih.

On je pocrtao na nužnost izmjena Zakona o radu u institucijama BiH, čiju je inicijativu podnio, kojim bi se garantovala jednaka prava za sve roditelje djece sa posebnim potrebama, što je u skladu sa zakonima o radu na entitetskim nivoima, ali i Konvencijom o pravima djeteta.

"Trenutno taj zakon samo samohranim roditeljima djece sa posebnim potrebama, daje pravo na skraćeno radno vrijeme. Takva odredba nije usklađena sa sličnim odrebama Zakona o radu FBiH i Zakona o radu RS, te su po ovom osnovu roditelji koji rade u institucijama BiH u neravnopravnom položaju. Pravo roditelja djeteta sa posebnim potrebama na skraćeno radno vrijeme, nije stvar komoditeta već prijeka potreba s obzirom na to da postojeći predškolski i školski sistem za djecu sa posebnim potrebama, ne nudi opciju cjelodnevnog boravka djeteta", pojasnio je.