Bez obzira na probleme
133

Kojović: Koalicija u Kantonu Sarajevo nije ugrožena, vlada će biti imenovana

S. Š.
Predrag Kojović (Screenshot/Federalna TV)
Predrag Kojović (Screenshot/Federalna TV)
Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine gostovao je danas u programu Federalne televizije gdje je govorio o aktuelnim političkim pitanjima.

Na samom početku gostovanja u emisiji Rezime, Kojović je naglasio kako vladajuća koalicija u Kantonu Sarajevo nije ugrožena.

"Znam da će sutra kada se izglasava nova vlada biti sve u redu. Naravno da koalicija nailazi na određene probleme, kvalitet koalicije se testira na tome kako rješava probleme na koje nailazi", pojasnio je on.

Dodao je da nije toliko uključen u kantonalni nivo da bi mogao pričati o detaljima. Ipak, poručio je da je to "generalno čvrsto".

Ponovio je da će sutra nova vlada KS biti imenovana, na čelu sa Nihadom Ukom.

Osim toga, Kojović je govorio i o posljednjem slučaju femicida koji je uzdrmao bh. javnost, a koji se dogodio jučer u Sarajevu kada je Anel Bećirović ubio svoju bivšu partnericu Emiru Maslan.

"Nasilje u porodici potiče iz odgoja, načina na koji se generalno tretira žena u našem društvu. Jedna nasilnička atmosfera, upotreba grubih riječi, predstavlja teren na kojem ljudi osjećaju da mogu uraditi ovakva tragična ubistva", kaže Kojović.

Ističe da posebno zabrinjava, kako kaže, nesposobnost policijskih i sudskih organa da procijene radi li se o bezazlenoj prijavi. Moramo malo povećati pažnju, poručio je.

Također, smatra da se femicid može uvrstiti u Krivični zakon BiH.

"Treba se djelovati na puno stvari - od škole, odgoja, obrazovanja policijskih službenika. Naravno kao krovna stvar je zakonska izmjena - to mora postati zakon - zločin iz mržnje. Nadam se da ćemo mi to uspjeti", kazao je Kojović.

Kojović je tokom svog gostovanja komentarisao i evropski put BiH, kao i rad državne koalicije, a cijelo gostovanje možete pogledati na linku.