Reakcije
239

Kojović: Dodiku ne odgovara da godišnjice u Dobrovoljačkoj prolaze bez incidenata

Klix.ba
Predrag Kojović
Predrag Kojović
Povodom stava Milorada Dodika da funkcioneri iz RS-a neće posjetiti Dobrovoljačku ulicu i položiti cvijeće poginulima iz sigurnosnih razloga, te obilježavanja godišnjice u Miljevićima, oglasio se Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

"Tvrdnje Milorada Dodika da delegacija RS-a neće doći iz sigurnosnih razloga, tumačim kroz prizmu činjenice da su posjete u proteklim godinama prošle bez sigurnosnih problema, što očigledno Dodiku i SNSD-u ne ide u prilog. Njima je Dobrovoljačka bila korisna samo dok je obilježavanje bilo praćeno mogućnošću incidenta, te podizanja međuetničkih tenzija i zastrašivanja ljudi. Sada kada je postalo izvjesno da će ceremonije prolaziti bez incidenata, Dodik ne želi više te ceremonije, jer on ne želi da budu dostojanstvene, niti mu je stalo do ožalošćenih porodica, koje zloupotrebljava u nečasne svrhe", kazao je Kojović.

Naša stranka je, podsjeća Kojović, bila jedini politički subjekt koji se 2010. usprotivio idejama zabrane skupa i polaganja cvijeća u Dobrovoljačkoj, pozivajući se na slobodu mirnog okupljanja i govora, a što je u godinama koje su uslijedile – prihvaćeno i od ostalih političkih subjekata.

"Na dane 2. i 3. maja 1992. Sarajevo se odbranilo od napada JNA. Dvadeset i pet godina poslije, Sarajevo mora osim sjećanja na odbranu, pokazati veličinu i saosjećanje za odavanje pošte svim žrtvama. Ja sam 2010. tražio od gradonačelnika Alije Behmena da primi porodice žrtava i iskaže im poštovanje, i tako ispuni ljudsku obavezu, ali i savlada političke manipulatore iz SNSD-a. Nažalost to se nije desilo, a kao što smo tražili da delegacije posjete i obilježe zločin na Kazanima, što su sa zakašnjenjem i uradili, to tražimo i za Dobrovoljačku", kaže Kojović.

Dodao je da odlazak predstavnika institucija BiH, pa i Grada i Kantona Sarajevo, na Kazane, ne znači relativiziranje broja žrtava opkoljenog Sarajeva, niti dovodi u pitanje legitimitet odbrane grada, a isto tako je i sa Dobrovoljačkom.

"U tom smislu, kao što je i general Divjak kao jedan od učesnika u presudnim trenucima odbrane kazao, u Dobrovoljačkoj je učinjen zločin i član Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović bi trebao položiti cvijeće šestorici ubijenih pripadnika JNA, kako je utvrdio i tadašnji komandujući JNA u Sarajevu general Kukanjac“, dodao je.

Kojović je dodao da su građanke i građani Sarajeva, kao i institucije, zajedničkom osudom bacanja cvijeća položenog u Dobrovoljačkoj prošle godine – pokazale da u Sarajevu ne postoji atmosfera linča kakvu Dodik izmišlja zarad svojih mračnih ciljeva.

"Uvjerenost da poznajemo i istinu i čuvamo sjećanje na nju oslobađa nas od straha da ćemo, ako odamo poštu žrtvama Kazana ili Dobrovoljačke, oslabiti snagu te istine. Samo oni koji poput Milorada Dodika znaju da nisu na strani istine se plaše toga, ali historija će, kao i mnogo puta prije, takve položiti na kraju na đubrište mračnih ideologija", zaključio je Kojović.