Traži se novi
10

Koji su uslovi za poziciju glavnog tužioca ukoliko niste nosilac pravosudne funkcije

S. Š. U.
Nakon što je objavljen konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, pitali smo Visoko sudsko i tužilačko vijeće koji su uvjeti prijave za osobe koje trenutno ne obnašaju pravosudnu funkciju a žele se prijaviti na konkurs.
VSTV BiH je za Klix.ba objasnio postupak provođenja konkursne procedure za kandidate koji su se prijavili na neku od rukovodnih pravosudnih pozicija, konkretno za poziciju glavnog tužioca određenog tužilaštva, a koji nisu nosioci pravosudne funkcije.

Osnovni uslovi za podnosioca prijave jesu da je osoba državljanin BiH, intelektualno i fizički sposobna za obavljanje sudske ili tužilačke dužnosti, da posjeduje diplomu pravnog fakulteta iz BiH te da ima položen pravosudni ispit.

Nakon izvršene verifikacije prijavnog obrasca, odnosno nakon što se utvrdi da kandidat ispunjava osnovne i posebne uvjete propisane Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (Vijeće) i drugim propisima za imenovanje na poziciju na koje se prijavio, kandidat je u obavezi pristupiti kvalifikacionom testu koji se sastoji od ukupno 100 ispitnih zadataka.

"Ukoliko kandidat položi kvalifikacioni test stiče uvjete za polaganje pismenog testa koji uključuje pisanu radnju koja predstavlja izradu optužnice utemeljene na stvarnom spisu istražnog predmeta", ističu iz VSTV-a.

Na razgovor za poziciju glavnog tužioca pozivaju se kandidati koji su na pismenom testiranju ostvarili odgovarajući uspjeh utvrđen posebnim pravilnikom, a tokom intervjua koji se odvija pred Komisijom za obavljanje razgovora kandidati izlažu svoj program rada.

"Bodovi ostvareni za kriterij stručnosti zbrajaju se s bodovima ostvarenim na razgovoru/intervju i na osnovu ukupnog broja bodova vrši se rangiranje kandidata", odgovor je VSTV-a.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ističu kako za poziciju glavnog tužioca nadležno podvijeće predlaže tri kandidata sa liste uspješnih kandidata koji na sjednici Vijeća izlažu program rada koji su ranije dostavili i izložili Komisiji za obavljanje razgovora.

Vijeće odlučuje o imenovanju kandidata na mjesto glavnog tužioca na osnovu uspjeha postignutog u konkursnoj proceduri i izlaganja programa rada na sjednici Vijeća.

Navodno su se na ovu poziciju prijavili vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić, zamjenica glavnog tužioca i šefica Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH Diana Kajmaković, državni tužilac Miroslav Janjić, te Nermin Šehović, šef detašmana FUP-a u Zenici.