Fizičke i pravne osobe
40

Koji je naredni korak u američkim sankcijama, otkrivamo ko će biti na crnoj listi

R. D.
Foto: OFAC
Foto: OFAC
Nakon što su u srijedu vlasti u SAD-u proširile sankcije za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, televiziju ATV, bračni par Tegeltija te Mirsada Kukića, ostalo je visiti pitanje koji su naredni koraci.
Portal Klix.ba objavio je kako će osim Dodika i ATV-a sankcije u ovom valu obuhvatiti 52 fizička ili pravna subjekta, a posebno se ističe periodičnost objavljivanja, odnosno izbjegavanje da se odjednom objavi cijela lista. Takva procedura uobičajena je kod američke vlasti, a tumači se kao taktički pristup zbog potencijalne promjene stava ili želje za saradnjom neke od osoba kojoj se potencijalno uvode sankcije.

Kako saznaje naš portal, naredna imena na američkoj crnoj listi odnosit će se na niže nivoe ili direktne izvršioce koruptivnih djela, posebno ljude ili kompanije koje su "na terenu" provodile djela koja se stavljaju na teret Miloradu Dodiku.

Nakon njih brojku od 52 imena kompletirat će političari i tajkuni, ne samo iz RS-a, već i Sarajeva i Hercegovine, kaže naš izvor.

Sankconisane u prvom valu tretiralo je Ministarstvo finansija, odnosno Ured za kontrolu međunarodne imovine (OFAC) i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Dodiku i ATV-u sankcije su usmjerene na imovinu i finansijske tokove, dok su Tegeltije i Kukić sankcionisani u domenu vizne politike.

Dodika je ranije sankcionisalo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a te nije mogao dobiti vizu za tu zemlju. Prema novim sankcijama navodi se da je pored ugrožavanja Dejtona i urušavanja državnih institucija uspostavio patronažnu mrežu u BiH, od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim saradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS-u. Konkretno, niko iz SAD-a te bilo koji državljanin SAD-a u svijetu neće moći poslovati sa sankcionisanim osobama i s njima povezanim firmama.