Izbori 2. oktobra
9k

Anketa / Kojem kandidatu za člana Predsjedništva BiH ćete dati svoj glas?

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Parlamentarne stranke u Bosni i Hercegovini zaključile su kandidatske liste za devete Opće izbore od završetka rata. Za mnoge građane BiH su najinteresantniji kandidati za članove Predsjedništva.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH svakoj stranci daje još više prostora i promocije u javnosti što za sobom vuče brojne benefite tokom izborne kampanje.

Do izbora je nešto manje od tri mjeseca i pred nama je žestoka predizborna kampanja. Za svaku od tri fotelje u državnom predsjedništvu bit će neizvjesna trka do posljednjeg momenta.

Birači iz Federacije BiH dobit će list sa kandidatima za članove predsjedništva iz reda bošnjačkog i iz reda hrvatskog naroda. Ali mogu glasati samo za jednog kandidata sa dvije ponuđene liste.

Birači iz Republike Srpske dobit će glasački listić sa imenima kandidata za člana predsjedništva iz RS-a.

U anketi vas pitamo za koga ćete glasati.

Socijaldemokratska partija, Stranka demokratske akcije, Platforma za progres i Stranka za BiH imat će svoje kandidate. Denisa Bećirovića podržava široki opozicioni blok iako Bakir Izetbegović smatra da će pobijediti uprkos svemu, dok Hadžikadić vjeruje da je upravo on ono što treba Bosni i Hercegovini.

Posljednjeg dana roka za prijavu kandidata i Stranka za BiH je prijavila kandidata za predsjedništvo, a to je Nermin Šehović.

Napomena: Glasati je moguće samo jednom sa jednog uređaja.

U fotelju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ponovo želi Željko Komšić kojem bi to, u slučaju pobjede, bio četvrti mandat. Njegov protukandidat ovaj put neće biti Dragan Čović već Borjana Krišto u koju lider HDZ-a polaže velike nade. Ukoliko u međuvremenu ne padne dogovor o izmjenama Izbornog zakona, upravo bi izborna borba Krišto i Komšića mogla predstavljati simbol nove političke krize odnosno problema u implementaciji izbora, što je već najavio Čović.

Entitet RS

Što se tiče kandidata iz RS-a koji žele na funkciju koju trenutno obnaša Milorad Dodik to je trenutna predsjednica entiteta Željka Cvijanović te prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović. Na ovu poziciju će jurišati i DNS-ov Nenad Nešić te Vojin Mijatović (SDP) koji računa na glasove bh. dijaspore.

Napomena: Glasati je moguće samo jednom sa jednog uređaja.

Do izbora su tri mjeseca, a građani BiH se već psihički spremaju za brojna obećanja, bespoštednu borbu, špekulacije, optuživanja, afere i sve ono što ide uz svaki predizborni ciklus u našoj zemlji. Neka igre počnu.

  • Anketa je bila otvorena do 18:15 sati 5. jula 2022. godine