Može i za marku
34

Koje sarajevske općine daju "povlastice" strankama za zakup prostora

I. Sa.
Infografika: A. L/Klix.ba
Infografika: A. L/Klix.ba
Ukoliko potražite iznajmljivanje poslovnog prostora u sarajevskoj općini Stari Grad, možete očekivati da ćete prostor oko 900 kvadratnih metara mjesečno plaćati oko 2.000 KM.
Do nedavno, jedna od stranaka u ovoj općini je plaćala metar kvadratni po cijeni od jednu marku.

Krajem aprila je Općinsko vijeće u Starom Gradu ukinulo praksu povlastica za političke stranke u ovoj općini. Radi se o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora i rasporedu poslovnih djelatnosti.

Tako je usvojena odluka sa ovim amandmanom koji je predložio šef kluba vijećnika Naroda i Pravde Emir Bićo. Do dana primjene, političke stranke su imale pravo iznajmljivati poslovne prostore i zgrade po cijeni od samo jednu KM po metru kvadratnom.

"Zaista je to poražavajuća činjenica ako znamo da privrednici koji zapošljavaju radnike, plaćaju poreze i doprinose, pune budžete, a za svoje prostore plaćaju daleko više, odnosno plaćaju komercijalne cijene", naveo je tada Bićo.

On je iskazao loš primjer dosadašnje prakse da Kantonalni odbor SDA za 905, 28 kvadratnih metara prostora kao zakupac Općini Stari Grad plaćao zakupninu od svega 672, 82 KM.

"KO SDA od 1997. godine koristi 309.23 kvadrata koje plaćaju po 1 KM, a neposrednom dodjelom iz 2022. godine postaju zakupci dodatnih 596,05 kvadrata na istoj adresi Obala Kulina bana br. 20 po cijeni od nevjerovatnih 0,61 KM po metru kvadratnom. Dakle, za ukupno 905,28 kvadrata, SDA izdvaja svega 672.82 KM mjesečno, a sve na štetu budžeta Općine Stari Grad i to za oko 100.000KM godišnje", naveo je on.

Političke stranke će od sada plaćati zakup po komercijalnim cijenama kao i svi drugi zakupci izuzev boračkih udruženja, udruženja od posebnog interesa za državu, humanitarnih organizacija, DKP-a, vijeća mladih, vjerskih zajednica, državnih organa, kulturnih i obrazovnih institucija i javnog preduzeća čiji je osnivač Općina.

U skladu s tim, zanimala nas je praksa i u drugim općinama. Devet općina Kantona Sarajevo smo pitali da li kod njih postoje ovakve "povlastice" kada je riječ o zakupu poslovnih zgrada i prostora.

Odgovore nismo dobili iz općina Ilidža, Novi Grad i Ilijas.

Novo Sarajevo: Koja stranka trenutno koristi prostor?

Općinsko vijeće Novo Sarajevo je ovo definisalo članom 16. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostora.

On glasi da za korištenje poslovnih prostorija političke stranke, klubovi političkih stranaka i pojedinci za vrijeme dok participiraju/sudjeluju u radu Općinskog vijeća Novo Sarajevo plaćaju iznos mjesečne zakupnine u visini od 5 KM po metru kvadratnom.

Napominju kako su dodijelili u zakup dvije poslovne prostorije koje ispunjavaju ove uslove: Narodu i pravdi te jednom samostalnom vijećniku.

Pet klubova političkih partija koje učestvuju u radu Općinskog vijeća koriste kancelarije u poslovnoj zgradi ove općine, a za iste se ne naplaćuje zakupnina. Razlog je jer kancelarije nemaju status poslovnih prostorija i nisu definisane ovom odlukom.

Ista ova odluka navodi i kako politički subjekti koji ne učestvuju u radu vijeća plaćaju komercijalnu cijenu zakupnine, ali trenutno nema takvih.

U Centru za 1 KM

Slična pravila su regulisana i u općini Centar. Tako Komisija za poslovne prostorije ove općine može predložiti Općinskom vijeću dodjelu u zakup poslovne prostorije neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva političkim strankama za vrijeme dok participiraju u radu općinskog vijeća.

Za uslov nije postavljeno da mora biti prethodno objavljen javni oglas.

Bez obzira na zonu u kojoj se poslovna prostorija nalazi - iznos zakupnine iznosi 1,00 KM po metru kvadratnom zakupcima koji ispunjavaju ove uslove.

Negdje bez naknade, negdje bez pogodnosti

U općini Hadžići je nešto drugačija situacija pa političke partije, koje su dio vlasti, prostore mogu koristiti bez naknade - u skladu sa odlukom Općinskog vijeća.

U općini Trnovo nema poslovnih prostora u vlasništvu općine koji se izdaju političkim strankama.

Slična situacija je i u Vogošći gdje ne postoje nikakve pogodnosti prilikom zakupa poslovnih prostora kojima bi se favorizirale političke stranke.

Iz općine Vogošća su napomenuli i kako političke stranke ne koriste poslovne prostore u općinskom vlasništvu za svoj rad.