Istražili smo

Koje benefite građanima u domove donosi digitalizacija RTV servisa i kako se pripremiti

Autor: D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
...
Autor: D. Be.
08.03.2023. u 09:17

Proces digitalizacije, odnosno prebacivanja s analognog na digitalni signal, u Bosni i Hercegovini bi prema najoptimističnijim prognozama trebao startati sredinom ove godine, a implementacija bi trebala u tom slučaju biti okončana sredinom ili do kraja 2024. godine.

"Svi javni emiteri u BiH su spremni i sada je potrebno okonča tender, izvrši valorizacija ponuda, odabere najpovoljniji ponuđač i da se onda krene u proces implementacije nabavljene opreme koja će svim građanima Bosne i Hercegovine donijeti brojne benefite", rekao je za Klix.ba direktor prijenosa i emitovanja (EPP) BHT-a Mensur Petrović.

Digitalizacija u BiH je trebala biti završena 2016. godine međutim to nismo uradili zbog raznih problema, ali u ovom tekstu nećemo ulaziti u tu temu već ćemo se pozabaviti pogodnostima koje će dobiti krajnji korisnici nakon okončanja projekta vrijednog cca. 30 miliona KM.

Koje benefite donosi digitalni signal za razliku od analognog?

Prvo, kvalitetniji TV signal. Drugo "otvaranje" frekventnog spektra. Treće, digitalni radio.

Dakle, digitalizacijom javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS) krajnji korisnici odnosno građani će u svojim domovima automatski dobiti kvalitetniji TV signal.

Ono što je jednako važno jeste i oslobađanje tzv. frekventnog spektra. Prije je za emitovanje pet TV kanala bilo potrebno pet različitih frekvencija, a u digitalnoj eri na jednoj frekvenciji (u standardu T2) možemo istovremeno emitovati 16 programa SD rezolucije.

Ovo donosi benefite jer se otvara mogućnost uvođenja novih telekomunikacijskih usluga poput 5G mreže, a time raspolaže država. BiH je proteklog ljeta, zbog Hrvatske, djelomično oslobodila dio frekventnog spektra (iznad 48. kanala), a kada se kompletno oslobodi to će veoma značiti telekomunikacijskim operaterima za unapređenje usluga.

Digitalni signal donosi i nove tehnologije poput tzv. digitalnog radija DAB+ koji je već u eksperimentalnoj fazi u našem susjedstvu (Hrvatska, Srbija, Slovenija).

Stvaraju se, to je neka nova tehnologija, trend je tzv digitalni radio DAB+. To je već u susjedstvu eksperimentalno poput Hrvatske, Srbvije I Slovenije. To se emituje na VHF bandu. Gašenjem analoglnih predajnika oslobodit ćemo I VHF band koji je planiran za digitalni radio.

To znači kvalitetniji zvuk i bolji signal, a tada će se jednim uređajem moći emitovati do 18 radio signala. U praksi, ako slušate radio, svaka radio stanica ima svoju frekvenciju što "zauzima" prostor frekventnog spektra. Digitalizacijom se stvara mogućnost digitalnog emitovanja 18 radio stanica na jednoj frekvenciji.

Bolji zvuk donosi I bolji signal, a tada možemo jednim uređajem emitovati do 18 radio signala. U praksi, ako slučate radije na različitim frekvencijama, a sada na jednoj frekvenciji ćemo imati digitalno emtivoanje radija I moći ćete pratiti do 18 radio stanica. I tu se oslobađa frekventni spektar.

Kako se pripremiti za prelazak s analognog na digitalni?

Građani bi se polako trebali pripremati za digitalizaciju, a za to postoje dvije opcije. Prva je nabavka novijeg TV prijemnika, a druga je kupovina tzv. setup boxa koji u slobodnoj prodaji košta cca. 30 KM.

Ukoliko imate stari televizor - trebat će vam setup box koji će konvertovati digitalni signal u stari/analogni signal i tako vam omogućiti da gledate TV program uprkos promjeni standarda.

Treba istaći da, iako smo već odavno u eri digitalizacije putem kabl operatera, zemaljski TV signal se i dalje prati i pratit će se.

"To znači da su javni emiteri dužni potpuno besplatno omogućiti zemaljsko emitovanje, bez obzira što većina stanovništva ima kablovsku. To plaća ministarstvo i svi javni emiteri su u obavezi signale javnih RTV servisa emitovati besplatno kako bi građani i na taj način imali dostupne informacije", poručio je Mensur Petrović.

Za kraj je kazao da su digitalizacijom stvorene pretpostavke i za emitovanje HD signala putem zemaljskog signala odnosno antene. To znači da, naprimjer, kada bude igrala reprezentacija BiH građani koji nemaju kablovsku, moći će putem zemaljskog signala pratiti utakmicu i to u HD signalu, ali i ostale sadržaje javnih RTV servisa.

23