Šta dobivaju DF i SBB?
19

Koja ministarstva u Vladi FBiH će SDA prepustiti partnerima

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon formiranja Vijeća ministara BiH pažnja javnosti logično se usmjerava prema Vladi Federacije BiH gdje je i najveća koncentracija moći izvršne vlasti, javnih sredstava i kompanija. Znajući da se preferencije SDA i HDZ-a obično ne mijenjaju, posebno je zanimljivo koje resore će u novoj vladi dobiti SBB i Demokratska fronta.

Kako Klix.ba saznaje, Demokratska fronta insistira na Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a trebala bi dobiti i Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo za pitanja invalida odbrambeno oslobodilačkog rata.

Preuzimanje resora za boračka pitanja u ovoj stranci smatraju kao vertikalno povezivanje s Ministarstvom odbrane BiH koje vodi njihov Sifet Podžić. Isto tako, poljoprivreda je njihova oblast interesovanja, najviše zbog kadra kojim raspolažu. DF će poljoprivredu tako voditi i u sklopu Ministarstva privrede KS.

Kako saznajemo, Savez za bolju budućnost (SBB) bi u narednom mandatu trebao voditi Ministarstvo energije i rudarstva te Ministarstvo okoliša i turizma.

Te resore ova stranka je imala i u starom sazivu, a kako na njima insistiraju i dalje, očekivati je da će Nermin Džindić i Edita Đapo ostati na svojim starim pozicijama.

Ostale pozicije dijelit će se po starom urneku, što na najbitnijim pozicijama obično znači da ako SDA ima premijera, onda HDZ kontroliše finansije.

Podjela ostalih pozicija ovisi o mnogo faktora, a ponajviše o snazi i preferencijama kantonalnih organizacija ovih stranaka koje delegiraju kandidate.