Asocijacija poslodavaca BiH
0

Koga zaposliti- 'bolonjca' ili 'klasičnog' studenta?

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prošle godine 1.397 studenata Univerziteta u Sarajevu koji su završili studij po takozvanom Bolonjskom sistemu dobilo je svoje diplome. Ove godine druga generacija studenata steći će stručno fakultetsko zvanje, a no i dalje ostaje otvoreno pitanje da li će tržište rada prepoznati i vrednovati njihovu diplomu stečenu nakon trogodišnjeg studija.

Veliki broj 'bolonjaca' smatra da će biti stavljeni u drugi plan prilikom zapošljavanja u odnosu na 'klasične' studente, koji su završili studij po starom, četverogodišnjem sistemu.

Ko je poželjniji radni kadar - studenti koji su završili studij po Bolonjskom sistemu ili 'klasični' studenti, pitali smo Nihada Imamovića, predsjednika Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine.

Imamović u razgovoru za naš portal ističe da razumije strahove mladih u BiH koji su završili studije u okviru Bolonjskog procesa jer se osjećaju inferiornim spram diplomanata četvorogodišnjih studija.

"Međutim, moram istaći da obrazovni sistem u BiH najmanje konsultuje poslodavce. U našim školama se obrazuju mladi koji teško mogu pronaći zaposlenje poslije škole. Od odgovornih očekujem da prilagode nastavne planove prema potrebama tržišta", naglasio je Imamović.

Prema njegovom mišljenju, kada se radi o zapošljavanju novih kadrova, onda treba uzeti u obzir da najveći broj poslodavaca traži mlade i obrazovane kadrove sa referentnim iskustvom.

"Fakultet pruža samo osnovu budućim profesionalcima. Realnost je takva da je diplomantu potreban dobar mentor u prvoj firmi gdje je dobio posao da bi mogao da se izgrađuje dalje u karijeri", ističe on.

Podsjetio je na riječi američkog profesora i filozofa Roberta Hutchinsa koji je rekao da je 'cilj obrazovanja pripremiti mlade ljude da se obrazuju kroz svoje živote'.

"U tom kontekstu, poslodavac 21. vijeka neće obraćati pažnju na to da li je potencijalni zaposlenik završio tri ili četiri godine studija, već da li ima relevantno iskustvo, da li je dovoljno ambiciozan, želi li se dalje edukovati ili koliko je društveno angažovan", zaključuje Imamović.