Damir Arnaut
0

"Koga biste pozvali ako vam se desi isto što i Ejupu Ganiću?"

FENA
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
U organizaciji Stranke za BiH večeras je u Banjoj Luci održana javna tribina o temi “Vladavina prava - rezidualni efekti presude suda u Londonu” s koje je poručeno da građani BiH, koji se nađu na meti pravnog nasilja, mogu računati na kadrove te stranke koji su u slučaju Ejupa Ganića pokazali da ih znaju zaštiti.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, ekspert za ustavnopravna pitanja Damir Arnaut, rekao je da kadrovi Stranke za BiH sve ono što su uradili za Ganića mogu uraditi i kada je u pitanju bilo koji drugi građanin u BiH.

“Poruka ovog skupa je - koga biste vi nazvali da vam se desi isto što i Ejupu Ganiću?”, rekao je Arnaut koji je govorio o slučaju Ganiću, presudi suda u Londonu, ponašanju Srbije prema BiH i drugom.

On je podsjetio da su Haški tribunal, Tužilaštvo BiH i na kraju Sud u Londonu pravosnažnom presudom kazali da nema elemenata krivičnog djela kada je u pitanju “Dobrovoljačka ulica”.

“Taj bi slučaj trebao biti završen. Ukoliko Srbija i dalje bude insisitirala na nekom svom odgovoru, koji se razlikuje od odgovora ove tri međunarodne instance, mi ćemo opet uraditi to što smo uradili - zaštiti građane BiH”, rekao je Arnaut u izjavi novinarima odgovarajući na pitanje da li smatra da je taj slučaj definitivno završen.

Potvrdio je i da se “još uvijek radi” na tužbi Ejupa Ganića protiv Srbije.

“Srbija jako dobro zna da je Ganić u Londonu proveo šet mjeseci kao taoc onoga što je londonski sudija nazavao politički motivisanim procesom. Za to mora biti neka konsekvenca”, rekao je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Arnaut očekuje da će i glasači u RS-u prepoznati da je Stranka za BiH ipak ta koja najbolje može zaštiti njihove interese, a posebno ljudska prava.