|

Koeficijent za obračun penzija u FBiH iznosit će 13,6, primjena zakona od 1. jula

Koeficijent za obračun penzija u FBiH iznosit će 13,6, primjena zakona od 1. jula
14
Piše: S. H.
16.2.2017. u 12:49
68
komentara
14

dijeljenja
Koeficijent za obračun penzija u FBiH iznosit će 13,6, primjena zakona od 1. jula Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je konačan tekst Prijedloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, potvrđujući da će koeficijent za obračun penzija biti 13,6.
U skladu s raspravama i sugestijama Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, preciznije su određeni stavak 1. i stavak 2. članka 46. Zakona kako ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta.

Danas utvrđene izmjene se odnose i na početak primjene ovog zakona, tako je odlučeno da će zakon stupiti na snagu 1. jula ove godine, kako bi nadležni organi imali dovoljno vremena za njegovu provedbu.

Podsjećamo, Vlada FBiH i ranije je predlagala da koeficijent za obračun penzija bude 13,6, ali su na Domu naroda Parlamenta FBiH hrvatski zastupnici predložili da koeficijent iznosi 14,3, zbog čega tada zakon i nije usvojen.

U međuvremenu je vraćen na doradu Vladi FBiH, a danas je utvrđeno da Vlada neće odstupiti od predloženog koeficijenta 13,6. Dodatnim izračunima Federalnog zavoda PIO utvrđeno je da je taj koeficijent gornja granica finansijske stabilnosti penzionog sistema.

Prihvaćen je amandman hrvatskih zastupnika za odgodu primjene, tako da se pristalo da primjena zakona bude pomjerena za 1. juli.

Sada se o ovom Prijedlogu zakona ponovo trebaju izjasniti oba doma Parlamenta FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...