{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kodeks ponašanja za poslanike u Skupštini Brčko

S
31.1.2008. u 17:10
0
0
Kodeks ponašanja za poslanike u Skupštini Brčko
0
Kodeks ponašanja za poslanike u Skupštini Brčko
Suprvizor za Brčko, Raffi Gregorian čestitao je danas Skupštini Brčko Distrikta na usvajanju Kodeksa ponašanja za poslanike u Skupštini Brčko Distrikta BiH. Ovaj kodeks se ugleda na kodekse evropskih parlamenata koji su razvijani na osnovu duge demokratske tradicije.
Njegovim usvajanjem, Skupština prihvata i obavezuje se da poštuje takve standarde. Kodeksom se takođe uvodi interni disciplinski mehanizam kojim će se sankcionisati nepoštovanje i kršenje Kodeksa.

Članom 25. Statuta se propisuje da se “Poslanici u javnom životu moraju ponašati na primjeren, prikladan i etičan način, te obavljati svoje dužnosti savjesno i isključivo za dobrobit Distrikta i Bosne i Hercegovine”. Kodeksom se detaljnije definiše ova odredba Statuta.

Supervizor je istakao da stanovnici Distrikta imaju pravo na primjereno i zakonito ponašanje onih koje su izabrali i čije se plate isplaćuju od njihovih poreza. Novim Kodeksom ponašanja daje se mogućnost stanovnicima Distrikta da pokrenu postupak protiv poslanika zbog kršenja Kodeksa, saopćeno je iz OHR-a.

Supervizor Gregorian pohvaljuje napore skupštinske komisije u radu na Kodeksu ponašanja. On se nada da će kodeks doprinijeti obezbjeđenju najviših standarda u obavljanju dužnosti za stanovnike Distrikta i očuvanju povjerenja javnosti u Distrikt kao politički stabilnu i ekonomski privlačnu administrativnu jedinicu Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: