Arheologija
0

Kod Zvornika otkriven kop iz rimskog perioda

SRNA
Zvornik
Zvornik
Kada je porodica Jokić namjerila da sagradi objekat na zemljištu u Ceru, u opštini Zvornik, koje je u njihovom vlasništvu, naišla je na otkriće koje, ubrzo će se pokazati, predstavlja površinski kop rimskog kamenoloma površine oko 400 kvadrata, na kome istraživanja ovih dana vrše direktor Muzeja Semberije Mirko Babić i profesor Filozofskog fakulteta u Ljubljani Bojan Đurić.

Babić i Đurić prošle godine javnosti su predstavili pećinu u kojoj je rimski kamenolom iz perioda od 1. do 5. vijeka nove ere, a onda i površinski kop 300 metara zapadno od ulaza u pećinu, koji je jedini na ovim prostorima dokumentovan rimski kamenolom.

"Rimski kamenolom na prostoru mjesne zajednice Cer je veliki kompleks i čini ga nekoliko kamenoloma na dva odvojena brda - Ostjenak i Bandjera. Pećina ima desetak galerija dugih i stotinama metara,  gdje se vidi bezbroj rimskih radova, a sa stropa vise nedovršeni rimski sarkofazi. U njoj je postojalo i rimsko pećinsko svetilište, posvećeno bogu Mitrasu. 	

"Ove godine radimo otvoreni kop koji ima dvije odvojene lokacije odakle su Rimljani vadili kamene spomenike i planirali smo da u ovoj kampanji, koja traje deset dana, završimo čišćenje. U jednom lokusu postoje četiri nivoa ekstrahovanja kamena, naišli smo na šest dobro dokumentovanih rimskih stubova koji su u fazi poluproizvoda, kao i bezbroj mjesta gdje su vađeni sarkofazi, dugi i manji kameni spomenici i slično", rekao je Babić, dodavši da od stava lokalne zajednice zavisi da li će lokalitet biti predložen za otkup i postati jedan od objekata koji se može koristiti za razvoj turizma.

"Tri godine sarađujemo na ovom projektu, a na simpozijumu u Španiji profesor Đurić je došao do saznanja da je ovo najveći i najbolje očuvan spomenik jamskog tipa rimskih kamenih spomenika u Evropi", istakao je Babić.

Na otvorenom kopu profesionalnu praksu odrađuje sedam studenata iz Ljubljane. Prema Đurićevim riječima, trenuto su u fazi čišćenja spomenika, odnosno iskopavanja, a na kraju dolazi faza dokumentacije.

"Ovi studenti će biti pravi ambasadori, prenijeće šta su vidjeli i vezaće naše krajeve u budućnosti, i to je jedan od značajnih elemenata  našeg rada ovdje", napomenuo je Đurić.
Babić ističe da Zvornik "ima sreće da ima dva izuzetna spomenika kulture - ne samo prve kategorije, nego skoro nulte kategorije. Prvi je jedna od najbolje sačuvanih i najljepših srednjovjekovnih tvrđava, sa ogromnom visinskom razlikom od donjeg do gornjeg grada. Drugi je ova pećina sa rimskim kamenolomom. A srećna je okolnost što i u susjednom Malom Zvorniku ima pećina - kao što je tzv. "Kraljev grad" pod zemljom, gdje je bila kraljeva rezidencija u slučaju rata i takođe je atraktivna, jer ima i malu crkvu i niz drugih galerija i prostorija.