Sarajevo
47

Kod Vječne vatre položeno cvijeće povodom Dana pobjede: Biti antifašista znači biti civilizovan

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom Dana pobjede nad fašizmom kod Vječne vatre u Sarajevu cvijeće su položili visoki politički funkcioneri u BiH, kao i brojne delegacije iz Kantona Sarajevo.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović položili su cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra.

Nakon polaganja cvijeća, član predsjedništva BiH Denis Bećirović čestitao je svim građankama i građanima BiH ovaj dan, uz riječi kojima je istakao važnost današnjeg dana.

Ujedno, uputio je čestitke i povodom Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana Armije RBiH.

"Želim građankama i građanima BiH uputiti izuzetno važnu poruku; antifašizam nije ideološka, već civilizacijska kategorija. U tom smislu, u ovim vremenima, važno je afrirmirati antifašizam kao humanističku i civilizacijsku vrijednost. Biti antifašista znači biti civilizovan, boriti se za demokratiju, boriti se građanske slobode", kazao je Bećirović.

Također, poručuje da antifašizam ima integrirajući faktor u BiH i iz te dimenzije je važan. Dodao je kako se nada da će u Parlamentarnoj skupštini BiH oživjeti ideja o o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija u našoj državi.

Cvijeće su u ime Kantona položili premijer Nihad Uk, dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić i Jelena Pekić, zastupnici u Skupštini Davor Čičić, Milomirka Melank, te ministri u Vladi KS Omer Osmanović, Admir Katica, Enda Pavić Pečenković, Zlatko Mijatović i Pavle Krstić.

U Bosni i Hercegovini ovog dana obilježava se i Dan Zlatnih ljiljana. Odlikovanje Zlatni ljiljan se dodjeljivalo pripadnicima Armije RBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje.

Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1.782 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno 982 pripadnika.