Mjesto Presjeka
151

Kod Ustikoline u toku restauracija najstarijeg muslimanskog mezarja u BiH

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na lokalitetu Presjeka u Općini Foča u FBiH (Ustikolina) realizira se projekat restauracije najstarijeg muslimanskog mezarja u BiH koje je 2004. godine proglašeno nacionalnim spomenikom.

Projekat realizuju Medžlis Islamske zajednice Ustikolina i Muftijstvo goraždansko, a podršku je, između ostalih pružila i Vlada BPK Goražde.

"Projekat restauracije najstarijeg muslimanskog mezarja u BiH započet je još 2017. godine od kada se intenzivno radi na revitalizaciji naše prošlosti i svega onoga što je u međuvremenu arheološkim istraživanjima pronađeno na lokalitetu Presjeka", podsjeća muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Ovih dana radi se na vraćanju mezarja u prvobitno stanje.

"Preko kostiju naših predaka godinama, odnosno decenijama prolazio je put, a naša obveza, ljudska i vjerska, je da na neki način ovo mezarje vratimo u prvobitno stanje, a pri tome naravno, omogućimo ljudima alternativni put kako bi mogli prići svojim imanjima. Značajnu podršku imamo od Vlade BPK Goražde, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općine Novi grad, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i još drugih institucija koje su bile u ovom projektu. Sljedeća faza je sanacija centralnog dijela mezarja Turhan Emin- bega, ukoliko to prema procjeni stručnjaka bude bilo moguće" ističe ef. Pitić.

Nakon završetka musalle na Presjeci, njenog mihraba i ograde oko mezarja uslijedit će i konzervacija odnosno zaštita postojećih mezara koji se nalaze na ovom lokalitetu poput mezara Turhan Emin-bega čiji je nišan spašen 70-ih godina kada su vršena arheološka iskopavanja, a koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Po riječima muftije Pitića, planirana je i zaštita mezara njegovih potomaka, a potom i nišana i stećaka koji se nalaze u drugom dijelu mezarja, a koji također svjedoče o životu na ovim prostorima i dio su kulturno-historijske baštine BiH.

Aida Obuća, premijerka BPK Goražde koja je također posjetila lokalitet Presjeka najavila je podršku projektima Medžlisa IZ Ustikolina i Muftijstva goraždanskog i u ovoj godini.

"Pored uređenja mezarja, podržavamo i izgradnju musalle, jer nam je cilj da zajedno sa Muftijstvom goraždanskim realizujemo značajne projekte na koje su ponosni svi Bošnjaci, a koji predstavljaju i historijsko naslijeđe u BiH" ističe Obuća.

Za mezarje na Presjeci pretpostavlja se da datira iz polovine 15. stoljeća, desetak ili 20 godina prije dolaska sultana Mehmeda II Fatiha u Bosnu, međutim kroz dugi vremenski period uništavano je iz različitih razloga, namjerne devastacije, uzimanja suvenira, a često i iz neznanja. Lokalitet Presjeka oduvijek je bio mjesto posebne duhovnosti za vjernike sa ovih prostora.