Institut za nestale osobe BiH
0

Kod Trnova pronađeno jedno tijelo i još pet lobanja

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu Obla Brda kod Trnova danas su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci nepoznatog lica i dijelovi četiri do pet ljudskih lobanja, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Posmrtni ostaci pronađeni su prilikom asanacije ovog područja koju je izvršilo Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva , na osnovu naredbe Suda BiH.

Posmrtni ostaci prevezeni su u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu gdje se već nalaze posmrtni ostaci 463 neidentifikovana lica.  

Iz Instituta navode da je jučer započeta ekshumacija u mjestu Kolunić kod Bosanskog Petrovca gdje se traga za 25 lica iz izbjegličke kolone koju je hrvatska avijacija bombardovala 1995. godine. Pronađeno je jedno tijelo koje je prevezeno na Novo groblje u Banjoj Luci. 

Ekshumaciju vrši Kantonalno tužilaštvo Bihać, po naredbi Suda BiH. 

Kantonalno tužilaštvo iz Mostara, na osnovu naredbe Suda BiH, a u saradnji sa Institutom za nestale osobe BiH jučer je izvršilo provjeru i lokacije potencijalne grobnice u mjestu Raštelica koje se nalazi između opština Konjic i Hadžići. 

Nakon provjere lokacije, gdje je prema informacijama trebalo da budu dva NN lica, utvrđeno je da informacija nije bila tačna, navodi se u saopštenju.