BiH
0

Kod službenica Fonda PIO RS pronađene "označene" novčanice

FENA
Direktor Fonda PIORS-a Mladen Milić najavio je danas da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv dviju radnica tog fonda, za koje se veže oko 20 do 30 sumnjivih predmeta u vezi s nelegalnim invalidskim penzijama i kod kojih su nađene "označene" novčanice.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je već predložilo da tim službenicama (daktilografkinjama) banjalučke filijale Fonda PIORS, Drenki Petrović i Nadi Kukavica, bude određen pritvor zbog sumnje da su počinile krivično djelo pomaganje u primanju mita prilikom odobravanja invalidskih penzija.

Petrović i Kukavica su, navodno, uzimale novac od posrednika koji su pronalazili ljude zainteresovane za dobijanje invalidske penzije iako nisu ispunjavali uvjete.

Milić je na pres-konfereciji u Banjoj Luci rekao da će se tek utvrditi za koliko sredstava je ovim radnjama oštećen Fond PIO, odnosno RS.

On je podsjetio i da su saslušana dva ljekara, vještaka Zoran Perduv i Beba Žarić, koji su radili na ocjeni sposobnosti osoba koje su podnosile zahtjeve za invalidske penzije.

I njihovu odgovornost će, također, utvrditi i Fond PIORS-a u skladu s Pravilnikom o radu.

Milić je još naglasio da je 2011. godine upoznat o određenim problemima u ostvarivanju prava na invalidsku penziju, nakon čega je pokrenuta akcija "Stop prevarama, do penzija pošteno“, a zahvaljujući građanima RS-a zapimili su 2.906 prijava, od kojih 1.600 putem besplate telefonske linije.

Akciju u kojoj su otkriveni zadnji slučajevi neregularnosti kod isplate invalidskih penzija, kodnog naziva "Loto“, provode Uprava krimpolicije MUPRS-a i Okružno tužilaštvo Banja Luka.

Počela je nedavno nakon pretresa Filijale Fonda PIORS-a u Banjoj Luci.