Rasterećenje saobraćaja
260

Kod sarajevskog stambenog naselja Bulevar bit će napravljena nova raskrsnica

B. R.
Na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici bit će napravljena nova raskrsnica (Foto: D. S./Klix.ba)
Na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici bit će napravljena nova raskrsnica (Foto: D. S./Klix.ba)
Tokom rekonstrukcije tramvajske pruge, na sarajevskoj glavnoj gradskoj saobraćajnici bit će napravljena nova raskrsnica. Nalazit će se u blizini novog stambenog kompleksa Bulevar, u naselju Stup.
Ovo je prošle sedmice objavio kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) u izjavi za Klix.ba. Prema njegovim riječima, raskrsnica će biti napravljena tokom rekonstrukcije pruge na prvom lotu od Ilidže do Nedžarića.

Kao razlog za to je istakao rasterećenje saobraćaja na raskrsnici kod Energoinvesta.

"Pravit ćemo i novu raskrsnicu na 13. transverzali, a shodno starim projektima. Time ćemo riješiti gužvu koju imamo na raskrsnici kod Energoinvesta. Dosta ljudi je primorano voziti do Energoinvesta, a da bi mogli krenuti od Ilidže u smjeru grada. Ta raskrsnica će znatno ubrzati saobraćaj", kazao je Šteta.

Rekonstrukcija pruge od Ilidže do Nedžarića bi trebala početi 28 dana od potpisivanja ugovora s izvođačem, tj. sredinom sljedećeg mjeseca. Kako je za Klix.ba naglasio resorni ministar, radovi na ovom lotu bi trebali trajati 60 dana.

Nakon toga će početi rekonstrukcija na drugom lotu od Nedžarića do Čengić Vile, a onda i na trećem lotu od Čengić Vile do Marijin-Dvora. Bit će rekonstruisane tračnice u oba smjera, a radovi će koštati 20,4 miliona eura. Novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Za izvođača radova je izabran konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Šteta je najavio da bi sljedeći mjesec trebala biti odabrana i kompanija od koje će biti kupljeno 15 novih tramvaja za 30 miliona eura. Novac je također osiguran kreditom EBRD-a, a ponude su poslale kompanije Alstom iz Francuske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke, špansko-češki konzorcij Stadler i Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske.