Ministarstvo zdravstva FBiH
0

Kod nas još uvijek nema proglašenja epidemije nove gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
S obzirom na to da se posljednjih dana u pojedinim kantonima registrira stagnacija, pa i blagi pad obolijevanja od gripe A (H1N1) i bolesti sličnih gripi, do sada nisu stečeni uvjeti za proglašenje epidemije na području Federacije BiH.

To je zaključeno danas na redovnom sastanku Koordinacionog stručnog tima za praćenje pandemijske gripe u FBiH, na kojem je razmatran i prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH o proglašenju epidemije na području FBiH.

I dalje će se aktivno pratiti epidemiološka situacija kako bi se utvrdilo da li će se taj trend zadržati, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Redovni sastanci federalnog koordinacionog stručnog tima su svake sedmice i na njima se analizira aktuelna epidemiološka situacija te, u vezi s tim, predlažu i poduzimaju dodatne mjere.

Zaključeno je da Zavod za javno zdravstvo FBiH treba ažurirati plan i program protuepidemijskih mjera, s osvrtom na provedbu pojačanih protuepidemijskih mjera u slučaju eventualnog proglašenja epidemije.

U saopćenju se naglašava da suglasno članu 6. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti „epidemiju zarazne bolesti u dva ili više kantona proglašava i određuje zaraženim odnosno ugroženim područjem federalni ministar zdravstva, na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH“.

S tim u vezi, odluka o eventualnom proglašenju epidemije na području FBiH bit će donesena na osnovu mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, koji do sada nisu predlagali proglašenje epidemije.

Na području Federacije BiH do sada je laboratorijski u 588 slučajeva potvrđena infekcija virusom gripe A(H1N1).