Stradao 2004.
19

Kod Mostara obilježena godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

G. Š.
Foto: Grad Mostar
Foto: Grad Mostar
Polaganjem vijenaca uz vojne počasti ispred Spomen-obilježja na Matića brdu iznad Mostara danas je obilježena 16. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, njegovih saradnika i članova posade.

Tadašnji predsjednik Makedonije (Republike Sjeverne Makedonije) zajedno je sa saradnicima i članovima posade stradao 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Ministar za dijasporu u Vladi Sjeverne Makedonije koji je predvodio izaslanstvo Edmond Ademi je istaknuo da je Trajkovski ostavio dubok trag ne samo u makedonskom društvu, već i u cijeloj regiji.

Foto: Grad Mostar
Foto: Grad Mostar

''Danas, 16 godina nakon tragedije, a vjerujem i narednih godina, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, ali i regija sjećaju se velikog čovjeka i njegovih djela'', kazao je Ademi.

Zamjenik ministrice za vanjske poslove Josip Brkić koji je uime Vijeća ministara BiH položio cvijeće je kazao da je Trajkovski dao veliki doprinos na poboljšanju odnosa zemalja regije.

Foto: Grad Mostar
Foto: Grad Mostar

''Borio se za bolje razumijevanje među državama u regiji i drago mi je što se njegova vizija realizira, što je Sjeverna Makedonija pred otvaranjem pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Nadam se da će pristupni pregovori uskoro biti otvoreni i da će taj čin imati pozitivne učinke na našu zemlji i cijelu regiju'' , kazao je Brkić.

Cvijeće na spomenik stradalima položili su u ime Grada Mostara Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara i v.d. načelnica odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja.

Ispred spomenika na Matića brdu cvijeće je položeno je u ime Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ambasade Republike Sjeverne Makedonije u BiH, Vlade Federacije BiH, Vojske Republike Sjeverne Makedonije i dva Udruženja građana iseljenika iz Sjeverne Makedonije.

Avion makedonske vlade srušio se 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja nadomak Mostara. Uz tadašnjeg makedonskoj predsjednika Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.