BiH
0

Kod Čelinca ulovljen mrki medvjed

SRNA
Članovi Lovačkog udruženja "Fazan" iz Čelinca pronašli su danas u rejonu Lipovca mrtvog mrkog medvjeda koji je proteklog vikenda ranjen sa čeke, ali je uspio pobjeći.

Riječ je o vrijednom trofeju, a pravi podaci biće poznati tek kada se pristupi zvaničnoj ocjeni trofeja, odnosno kada u Čelinac stigne Milonja Đukić koji je medvjeda pogodio iz karabina, a koji je nakon lova otputovao u Portugalu gdje živi i radi.

Predsjednik čelinačkog Lovačkog udruženja Sveto Đajić rekao je da je lov na ovog medvjeda izvršen po svim propisima. 

Prema njegovim riječima, zvijer je proteklih mjeseci u nekoliko čelinačkih sela načinila štetu procijenjenu na više od 5.000 KM. Toliko se osmjelio da je počeo zalaziti u sela i obijati štale i kuće. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zbog toga je dalo dozvolu za lov na medvjeda, a čelinački lovci za tu priliku sagradili su čeku u čijoj blizini su postavili strvine i čekali da se zvijer pojavi.

Lovočuvar Zoran Oraščanin ističe da je riječ o medvjedu starom oko 10 godina i teškom oko 300 kilograma koji je bio veoma iskusan pa ga nije bilo lako nadmudriti. 

Lovci procjenjuju da se zadugo bolji trofej u planinama oko Banjaluke neće pojaviti.

U banjolučkoj regiji na planini Tisovac nedaleko od Čemernice 3. oktobra 1976. godine Božo Đukanović je odstrijelio medvjeda kapitalca teškog 450 kilograma i starog 25 godina čija je dužina od repa do nosa iznosila 260 centimetara.