Ekshumacija
0

Kod Banje Luke pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokaciji jame Smrdeljuša kod Banje Luke vrši se ekshumacija u kojoj su do sada pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela.

Ekshumacija se vrši pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH. Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Javno komunalno preduzeće "Gradska groblja" Banja Luka, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtve.

DNK nalaz ovog tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za traženje nestalih lica (ICMP), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacijom je rukovodio istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinisao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih lica koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije prisustvovali su i predstavnici ICMP-a, Instituta za traženje nestalih lica BiH, predstavnici MUP-a Republike Srpske, ljekar sudske medicine, članovi Speleološkog društva "Vertikala" iz Banje Luke i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.