Muke sa smećem
39

Kod Avijatičarskog mosta u Mostaru nikla divlja deponija

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostarsko naselje Bišće polje zatrpano je raznim otpadima, gdje se pojavila i nova divlja deponija.

Plastične vrećice vijore se od puta prema Mostarskom sajmu sve do Blagaja. Posebno je kritično oko avijatičarskog mosta gdje ulični prodavači sa smećem neprestano vode borbu.

''Mi oko mjesta gdje radimo prodaju čistimo svakodnevno. Jučer smo čak palili otpad, ali zbog velike količine smeća i snažnog vjetra ovo je bez sustavnog uređenja nemoguće očistiti'', kazao nam je jedan od uličnih prodavača.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

No, da bi stvar bila gora pored vidljivog plastičnog otpada, svega nekoliko metara od Avijatičarskog mosta, u neposrednoj blizini Neretve stvorila se nova deponija.

Tu je počelo nekontrolirano odlaganje otpada među kojim smo zabijelili starog namještaja, guma, plastike, vreća punih smeća...

Inače, Mostar godinama ima probleme s pojavom divljih deponija i odlaganjem otpada, te da regionalna deponija Uborak radi bez dozvole mjesecima, zbog čega tamošnje stanovništvo neprestano prosvjeduje i traži novu lokaciju za deponiranje otpada.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjetio je da deponija Uborak radi ilegalno od 4. decembra 2019. godine, kada su građani počeli svakodnevno protestirati na tom lokalitetu.

Tada su građani blokirali dovoz smeća, ali uz policijske snage 9. decembra 2019. nasilno je deblokiran dovoz smeća. Od tada se pod policijskom zaštitom svakodnevno dovozi smeće, a građani svakodnevno protestuju i šalju poruke kako je ovaj problem alarmantan za šire područje.