Tuzla
0

Kod 19 pacijenata potvrđena salmonela

FENA
Laboratorijski nalazi potvrdili su oboljenje od salmonele kod 19 pacijenata koji se i dalje nalaze na liječenju u Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, potvrdila je Gordana Kovačević, iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tuzla.

"Za sve građane-konzumente i zaposlenike objekta brze prehrane 'Bosburger' u Tuzli rezultati analize, najvjerovatnije, bit će poznati sutra. Do tada apeliram na sve građane koji su prošli ambulantni ili klinički pregled proteklih dana u UKC-u Tuzla ili domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona da su, u zkladu sa zakonom, dužni odmah se javiti u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Tuzla radi ostavljanja adrese, ali i uzimanja uzoraka tri dana zaredom, da bi se definitivno završila medicinska obrada i otklonile sve sumnje i eventualno širenje salmonele. Oni moraju biti pod strogim nadzorom", kazala je Kovačević.

Prema informacijama iz UKC-a Tuzla tokom protekle noći pomoć ljekara na Infektivnoj klinici potražila su četiri pacijenta što je u odnosu na protekle dane znatno smanjen broj koji navodi na to da se situacija lagano smiruje.

"S ova četiri pacijenta od sinoć je ljekarsku pomoć zbog simptoma trovanja hranom zatražilo 165 građana. Devetnaest pacijenata je i dalje na liječenju u UKC-u Tuzla i njihovo zdravstveno stanje je puno bolje", kazala je u izjavi za Fenu Amra Odobašić, glasnogovornica UKC-a Tuzla.

Trovanje hranom desilo se u petak i subotu prošle sedmice u objektu brze prehrane "Bosburger" Tuzla.