Nisu dobili dozvolu
326

Kockarnica na Kapiji u Tuzli neće biti otvorena, prekršajna prijava protiv investitora

Piše: A. K.
Objekt koji je namijenjen ljubiteljima igara na sreću čije je otvorenje planirano u neposrednoj blizini mjesta stradanja mladosti u maju 1995. godine na Kapiji u Tuzli neće biti otvoren, jer investitor nije dobio dozvolu za rad.

Kako smo ranije pisali, negodovanje javnosti uslijedilo je u Tuzli nakon informacije da će na Kapiji uskoro biti otvorena takozvana kockarnica.

Prvi su reagovali iz Fondacije "Istina, pravda, pomirenje", a potom i Udruženja "25. maj" koji su poručili da jednom ovakvom objektu nije mjesto na najvećem stratištu u Tuzli.

Danas su se oglasili i iz Gradske uprave Tuzle, kazavši da oni nisu, niti da mogu, izdati odobrenje za rad kockarnice ili kluba s automatima za kockanje.

"Po zakonu, za izdavanje ovakvih odobrenja, nadležno je Ministarstvo finansija Federacije BiH. Spomenuto ministarstvo, prema Zakonu o igrama na sreću, može izdati odobrenje pod uslovom da je objekt za kockanje udaljen najmanje 100 metara od vjerskog objekta ili škole, a uvjerenje o tačnoj udaljenosti ovakvog objekta izdaje općinska, odnosno gradska služba", naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Investitor Adria Games iz Čelića obratio se Gradskoj službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove zahtjevom za izdavanje uvjerenja o udaljenosti, a kako su naveli iz Gradske uprave Tuzle, ova služba je obavijestila investitora 2. novembra 2018. da se objekt nalazi na manjoj udaljenosti od 100 metara od vjerskog objekta, što znači da uvjerenje koje im je potrebno za ishodovanje dozvole kod federalnog ministarstva, ne mogu dobiti.

Pojašnjenja radi, spomenuti poslovni prostor u kojem bi trebala biti kockarnica njie 100 metara udaljen od Čaršijske džamije u Tuzli.

"Investitor je tada pristupio rekonstrukciji objekta s ciljem pomjeranja ulaza što dalje od vjerskog objekta. Gradska inspekcija je poduzela mjere zabrane rekonstrukcije te podnijela pekršajnu prijavu. Dakle, u predmetnom objektu investitor, nije mogao, niti može dobiti uvjerenje o dovoljnoj udaljenosti od vjerskog objekta, što je uslov za dobijanje odobrenja od federalnog ministarstva", naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Bez obzira na to što federalni zakon od kockarnica štiti samo vjerske objekte i škole, iz Gradske uprave Tuzle su pozvali investitore da više nikada ne pokušavaju otvoriti takav objekt u blizini Kapije, koja predstavlja mjesto posebnog pijeteta.

S druge strane, u neposrednoj blizini Kapije već skoro 30 godina nalazi se objekt igara na sreću. Međutim, on ne podliježe zakonu koji je usvojen naknadno, a nije ga moguće sprovoditi retroaktivno.