Desetine udesa
95

Kobna raskrsnica u Sokolović Koloniji: Mještani ogorčeni, nadležni ignorišu apele

D. Be.
Mještani ulica Huseina Đoze i Ibrahima hafiza Riđanovića u naselju Sokolović Kolonija na području Općine Ilidža svjedoci su mnogobrojnih saobraćajnih nesreća koje se dešavaju na obližnjoj raskrsnici, a posljednja se dogodila danas. Prema riječima Resula Kaljanca, koji se javio našoj redakciji, danas se dogodio 43. udes po redu samo ove godine.

Kaljanac je samo jedan od stanovnika koji je, kako kaže, uputio brojne apele Mjesnoj zajednici i ilidžanskim općinskih vijećnicima s ciljem rješavanja problema u saobraćaju na spornoj raskrsnici.

"Samo u ovoj godini u ovoj ulici dogodile su se 43 saobraćajne nesreće, s manjom ili većom materijalnom štetom, odnosno sa ili bez povrijeđenih. Ministarstvo saobraćaja nije uradilo apsolutno ništa u posljednje četiri godine iako smo pokretali brojne peticije", kazao nam je Resul Kaljanac, koji je po struci inženjer saobraćaja.

On kaže da su se dešavale i teške saobraćajne nesreće tokom kojih su izvlačili osobe iz prevrnutih automobila, ali ističe da ni to nije nagnalo nadležne da adekvatno reaguju.

"Znale su se dogoditi po tri saobraćajne nesreće dnevno na istom mjestu", govori Kaljanac.

Razlog brojnih udesa je, prema riječima našeg sagovornika, neregulisan saobraćaj.

"Saobraćajnica je usmjerena u pravcu grada, Univerzitetu Burch dalje na most Alije Izetbegovića i na kružni tok desno prema Ilidži. To je kraći put koji vodi kroz centralni dio Sokolović Kolonije", rekao je on.

U ovoj ulici živi 14 amputiraca koji posjeduju podzemne garaže. Kaljanac kaže da zbog toga ulica ne bi smjela biti tako prometna.

"Kuće nam se tresu, pločice su popucale, a niko ne reaguje, iako se stalno žalimo."

Rješenje stanovnici ove lokacije vide u postavljanju adekvatnih ležećih policajaca i saobraćajnih znakova na vidna i propisna mjesta ili semafora. Mještanima ove ulice nije strano da im automobil prilikom saobraćajne nesreće udari u ogradu ili završi u dvorištu.