BiH
18

Koalicija "Zajedno za promjene" osudila izjave i politiku Milorada Dodika

FENA
U Zavidovićima je održana sjednica Izbornog stožera Koalicije "Zajedno za promjene" na kojoj su prisustvovali predsjednici svih šest stranaka Koalicije - predsjednik SPP-a i Federacije BiH Živko Budimir, predsjednik SP/U-a Mehmed Nurkanović, predsjednik SDU-a Nermin Pećanac, predsjednik DNZ-a Rifat Dolić, predsjednik LDS-a Amir Husarić i predsjednik SUND-a Hamdija Numanović.

Učesnici su na sjednici osudili izjave i politiku predsjednika SNSD-a i Republike Srpske Milorada Dodika "koji vodi političko odcjepljenje manjeg entiteta od Bosne i Hercegovine".

Sudionici skupa su naveli da ih najava - da želi mijenjati imena ulica i trgova po Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, podsjeća na promjenu imena trgova u Berlinu po Adolfu Hitleru.

Na sjednici predsjednici svih stranaka Koalicije dali su potporu predsjedniku FBiH i SPP-a Živku Budimiru za reakciju i javno iznesen stav na Dodikove izjave, koje su više prerasle u politički problem i ozbiljno ugrozile opstanak Bosne i Hercegovine.

"Svi su svjesni opasnosti Dodikovih izjava ali nikako da reagiraju, posebice predsjednici vladajućih stranaka i ministara koji sjede u Vijeću ministara BiH ili oba doma Parlamentarne skupštine BiH", konstatirano je na sastanku, uz ocjenu da se svi drugi skrivaju i čekaju da netko drugi zaustavi to protuustavno i protuzakonsko djelovanje.

Koalicija Zajedno za promjene od svog ustroja odlučila je napraviti niz tribina na kojima će govoriti o opasnostima nove šutnje u BiH.

U razgovoru sa svimi građanima istaknuta je želja svih da BiH postane normalna država, da se obrazuju i zaposle njeni građani i da se poradi na boljem životu.

"Nacionalno i religiozno i nakon dvadeset godina ne smije biti razlog lošeg života i sukoba i podjela nego naprotiv tolerancije i suživota", poručili su iz Koalicije Zajedno za promjene.

Koalicija Zajedno za promjene je za BiH bez entiteta, s jednim predsjednikom, a ne tri člana Predsjedništva BiH, Vladom BiH a ne Vijećem ministara, kao i državom bez entiteta sačinjenom od četiri multinacionalne regije kako je predlagala i Biskupska konferencija BiH, navedeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Koalicije Zajedno za promjene.