{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija za REKOM poziva na rješavanje sudbine nestalih

S
29.8.2011. u 12:03
0
1
Koalicija za REKOM poziva na rješavanje sudbine nestalih
0
Koalicija za REKOM poziva na rješavanje sudbine nestalih
Povodom Međunarodnog dana nestalih Koalicija za REKOM poziva vlade BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova da formiraju baze podataka o nestalim osobama prema nacionalnosti, osnuju fondove za podršku porodicama nestalih, u krivična zakonodavstva unesu prisilni nestanak kao zasebno krivično djelo, da finanansijski podrže ekshumacije i istrage koje mogu da dovedu do otkrivanja masovnih grobnica i da pojačaju program zaštite za svjedoke koji su spremni da daju informacije o tajnim masovnim grobnicama. Koalicija za REKOM podsjeća da je BiH u februaru ove godine, na preporuku Radne grupe UN za prisilne nestanke, formirala centralnu evidenciju nestalih koja sadrži prijavljene nestanke u toku rata (34.964), a slijedi izrada baze podataka o nestalim.
Prema podacima iz više nezavisnih izvora još uvijek nije razjašnjena sudbina najmanje 10.000 nestalih državljana BiH u ratu na teritoriji države, 1.009 Hrvata i 1.038 Srba, koji su 1991. godine imali državljanstvo Republike Hrvatske, nestalih tokom rata na teritoriji Hrvatske, 1.300 Albanaca i oko 500 Srba, Roma i drugh ne-Albanaca, nestalih na Kosovu, tokom rata 1998. i 1.999. godine, kao i nakon rata (do kraja 2.000), kao i 590 državljana Srbije i Crne Gore, nestalih tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Koalicija za REKOM poziva vlade u regionu da podrže osnivanje REKOM-a jer Komisija regionalnog karaktera ima potencijal da doprinese efikasnijem rješavanju susdbine nestalih i otkrivanju tajnih grobnica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: