Vrijeđanje osjećaja
31

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla osuđuje pojavu uvredljivih grafita

FENA
Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla najoštrije osuđuje natpise i simbole koji su se nedavno pojavili u Tuzli, koji na najgrublji način vrijeđaju osjećaje svih sugrađana, a posebno žrtava genocida u Srebrenici i Jevreja.

-Ovakve pojave su krajnje neprihvatjive i nedopustive. Članovi i članice Koalicije za borbu protiv mržnje su u više navrata uklanjali uvredljive simbole jer ne želimo da se ovakvim incidentima naruši ono po čemu je Tuzla prepoznatljiva, a to je tolerancija, međuetničko i međureligijsko razumijevanje, poštovanje i uvažavanje - saopćeno je iz Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla očekuje i vjeruje da će nadležne institucije otkriti i kazniti počinitelje te poziva sve sugrađane da ovake pojave prijave i javno osude.

U posljednih nekoliko dana su se desila dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu. U oba slučaja se radi o ispisivanju grafita na i u ulazu stambenih zgrada u kojima žive članovi Jevrejske zajednice, naveo je na svom Facebook profilu Igor Kožemjakin. istaknuti član Jevrejske zajednice u BiH.