BiH
6

Koalicija "Prvi mart" uputila platformu političkim partijama za zajedničku listu na izborima

FENA
Građanska koalicija "Prvi mart" danas je ponudila tekst platforme za zajedničku listu za opće izbore 2014. godine svim političkim partijama koje ne poriču genocid i druge pravosudno utvrđene činjenice o onome što se događalo u BiH između 1992.- 1995. godine.

Ponuđeni dokument predstavlja najmanji zajednički sadržilac državotvornih političkih partija u BiH, te je upućen na adrese: Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Savez za bolju budućnost BiH, Stranka za BiH, Stranka dijaspore BiH, Bosanskohercegovačka patriotska stranka, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava BiH, Narodna stranka radom za boljitak, Socijaldemokratska unija, Naša stranka, Demokratska fronta, Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa i Posavska stranka.

U pismu upućenom uz platformu se navodi da imajući u vidu dosadašnji rad Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“, te koalicije organizacije civilnog društva „Prvi mart“, više od trideset organizacija povratnika, udruženja žrtava, asocijacija boraca, te brojnih skupina, pokreta i inicijativa izbjeglih, raseljenih osoba i prognanih s prostora entiteta Republika Srpska, zahtijevamo podršku jedinstvenoj, zajedničkoj i multietničnoj listi za izborne jedinice u entitetu Republika Srpska za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Primarni razlog za ovaj zahtjev jeste nedovoljna politička zastupljenost interesa povratnika i njihovih političkih predstavnika u entitetu RS. U takvim uvjetima borba za funkcionalnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu postaje sve teža, uz brojne prepreke koje se u današnjem političkom kontekstu čine nepremostivim.

Svakim danom se narušavaju osnovna ljudska prava, građanske i političke slobode građana nesrpske nacionalnosti u RS-u, ograničavaju im se prava na slobodu kretanja, slobodu udruživanja, slobodu izbora prebivališta, institucionalno se diskriminiraju, ne uvažava se njihovo pravo na zastupljenost u institucijama u skladu s rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine, te im je ugroženo osnovno ljudsko dostojanstvo i sjećanje, kaže se u pismu.

U nastavku se izražava uvjerenje da je osnov procesa povratka osiguranje ostvarivanja biračkog prava za sve prognane, interno raseljene osobe i izbjeglice, te da je isto pokazatelj demokratskog napretka naše države i glasa protiv legitimiranja kreiranja većine uz pomoć etničkog čišćenja i genocida. -Na tom putu moramo biti jedinstveni, kao snage koje se bore za opstanak Bosne i Hercegovine kao države, budući da u trenutnom omjeru snaga, ne postoji šansa da bilo koja politička stranka sama može osigurati zastupljenost i izbor u Parlamentarnu skupštinu BiH iz izbornih jedinica u RS-u.

Vodeći računa o političkim principima koje ste naznačili u vašim programima, vašu iskrenu i nedvosmislenu podršku koju ste do sada pružali radu naše koalicije, te vjerujući u vašu spremnost da stranačke interese stavite postrani, imajući u vidu najmanji zajednički sadržilac – borbu protiv negiranja genocida, borbu za opstanak države i iskreno nastojanje za povratak- dostavljamo vam ovaj dokument i tražimo vašu potporu.

Tražimo od predstavnika vaše političke stranke da se očituju o našem prijedlogu, daju podršku zajedničkoj listi i dostave prijedlog termina sastanka na kojem ćemo upriličiti potpisivanje dokumenta. -Principi političke platforme za zajednički nastup na općim izborima 2014. godine za Parlamentarnu skupštinu BiH u izbornim jedinicama u entitetu RS i Narodnoj skupštini RS-a- navodi u pismu Koalicije "Prvi mart" i dodaje da očekuje stav od političkih stranaka do 30. aprila.

Tada će obavijestiti javnost o listi političkih stranka potpisnica platforme, a u svrhu utvrđivanja zajedničke strategije djelovanja u entitetu Republika Srpska.