|

Koalicija Prvi mart: Teška stvarnost povratnika nije prestala nakon izbora

Koalicija Prvi mart: Teška stvarnost povratnika nije prestala nakon izbora
4
F
FENA
23.11.2014. u 13:47
2
komentara
4

dijeljenja
Koalicija Prvi mart: Teška stvarnost povratnika nije prestala nakon izbora Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart“ smatra da su posljednje presude pred Općinskim sudom u Srebrenici zbog obilježavanja godišnjice zločina u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, kao i odbijenice za dječji doplatak koje su dobili roditelji u Konjević-Polju, jasne poruke da nema naznake da će vladajući režim promijeniti svoj odnos prema građanima nesrpske nacionalnosti.
Almir Salihović iz "Prvog marta“ smatra da se ove vijesti zaborave, a da sankcije stižu godinu dana poslije.

"U slučaju Zemljoradničke zadruge, narušeno je pravo slobode okupljanja, kao i pravo žrtava da pristupe i obilježe mjesto stradanja. Tada su međunarodne misije stale na stranu žrtve. Međutim, danas to više nije tema, te sada žrtve moraju platiti račune", zaključuje Salihović, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

"U slučaju Konjević Polja, narušeno je pravo na slobodu pristupa obrazovanju bez diskriminacije, te premda je sud naredio da preduzimanje hitnih mjera za uklanjanje diskriminacije povratnika u Osnovnoj školi Petar Kočić, isto nije urađeno. Zbog toga djeca nisu upisana, te su s tim u vezi, njihovi roditelji izgubili pravo na dječiji doplatak", rekao je Edin Ikanović, aktivist "Prvog marta“ iz Bratunca.

"Činjenica da je koalicija Domovina postigla uspjeh, ne znači da je stvarnost života povratnika prestala nakon izbora. S tim u vezi, napominjemo političke lidere da su nosioci režima pozvali na zabranu Prvog marta, a obavezali su se da neće sarađivati sa koalicijom Domovina", navodi se u saopćenju "Prvog marta".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...