{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija Prvi mart: Teška stvarnost povratnika nije prestala nakon izbora

F
23.11.2014. u 13:47
4
2
Koalicija Prvi mart: Teška stvarnost povratnika nije prestala nakon izbora
4
Koalicija Prvi mart: Teška stvarnost povratnika nije prestala nakon izbora
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart“ smatra da su posljednje presude pred Općinskim sudom u Srebrenici zbog obilježavanja godišnjice zločina u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, kao i odbijenice za dječji doplatak koje su dobili roditelji u Konjević-Polju, jasne poruke da nema naznake da će vladajući režim promijeniti svoj odnos prema građanima nesrpske nacionalnosti.
Almir Salihović iz "Prvog marta“ smatra da se ove vijesti zaborave, a da sankcije stižu godinu dana poslije.

"U slučaju Zemljoradničke zadruge, narušeno je pravo slobode okupljanja, kao i pravo žrtava da pristupe i obilježe mjesto stradanja. Tada su međunarodne misije stale na stranu žrtve. Međutim, danas to više nije tema, te sada žrtve moraju platiti račune", zaključuje Salihović, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

"U slučaju Konjević Polja, narušeno je pravo na slobodu pristupa obrazovanju bez diskriminacije, te premda je sud naredio da preduzimanje hitnih mjera za uklanjanje diskriminacije povratnika u Osnovnoj školi Petar Kočić, isto nije urađeno. Zbog toga djeca nisu upisana, te su s tim u vezi, njihovi roditelji izgubili pravo na dječiji doplatak", rekao je Edin Ikanović, aktivist "Prvog marta“ iz Bratunca.

"Činjenica da je koalicija Domovina postigla uspjeh, ne znači da je stvarnost života povratnika prestala nakon izbora. S tim u vezi, napominjemo političke lidere da su nosioci režima pozvali na zabranu Prvog marta, a obavezali su se da neće sarađivati sa koalicijom Domovina", navodi se u saopćenju "Prvog marta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: