Završni centralni skup
0

FOTO / Koalicija Preokret u Sarajevu: "Žene u izvršnoj vlasti donose energiju"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Koalicije Preokret: GDS BiH i NEP BiH i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić na završnom centralnom predizbornom skupu Koalicije, održanom u Domu mladih KSC Skenderija u Sarajevu predstavio je kandidatkinju za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prof. dr. Ladu Sadiković, za ministricu vanjskih poslova magistricu Irmu Muratović, za ministricu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa diplomiranog ekonomistu Dubravku Lipovac, za ministricu finansija diplomiranog ekonomistu Asimu Pračić, za ministricu sigurnosti magistricu sigurnosti Ljiljanu Pavljašević, za ministricu za ljudska prava i izbjeglice dr. Ljiljanu Knežević, za ministricu pravde magistricu prava Anita Petrović, za ministricu odbrane dr. Almu Džubur Kulenović, za ministricu komunikacija i prometa arhitekticu Vilu Sutović i za ministricu civilnih poslova Ljiljanu Perduv Misirlić, te kandidatkinje za ministarske pozicije u izvršnoj vlasti na svim nivoima.

Profesor doktor Lada Sadiković predaje na Univerzitetu u Sarajevu, rođena 1969. godine, a autorica je knjiga "Država u evropskom poretku", "Ljudska prava i vanredna stanja" i "Ljudska prava" – Evropska konvencija. Govori engleski i njemački.

"Naša ponuda i odluka ovih hrabrih, obrazovanih, sposobnih i odgovornih žena da prihvate kandidaturu za funkcije u izvršnoj vlasti poruka je svim akterima u formiranju buduće vlasti da Bosna i Hercegovina treba izvršnu vlast sa najmanje polovinom žena koje će Bosni i Hercegovini donijeti novo lice i novu energiju za uspješan Preokret iz decenije tutorstva i letargije u novo vrijeme dinamičnog, samostalno kreiranog razvoja na svim poljima. Tražit ćemo i da Vlada Bosne i Hercegovine bude kompatibilna Evropskoj komisiji kako bismo ubrzali pristupanje euroatlantskim integracijama", kazao je Spahić.

Potpredsjednik Koalicije i nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona privrednik iz Tuzle Kasim Selimović poručio je da su privrednici spremni napraviti preokret, proširivati kapacitete, zapošljavati nove radnike i omogućiti im da dostojanstveno žive od svog rada.

"Mi privrednici spremni smo napraviti preokret, proširivati kapacitete, zapošljavati nove radnike i omogućiti im da dostojanstveno žive od svog rada. Za to je potrebno da načinimo preokret i u ekonomskoj i poreznoj politici, da omogućimo nove investicije i iskoristimo naše prirodne i ljudske potencijale", kazao je Selimović.

Kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske specijalist oralne hirurgije dr. Ljiljana Knežević iz Istočnog Sarajeva kazala je da će tražiti da vlada RS radi u interesu svih građana i da vodi računa o ravnomjernom razvoju svih opština.

"I Republika Srpska treba biti regionalizirana i decentralizirana, tako da se ublaži podjela na siromašni istok i bogati zapad", kazala je dr. Knežević.

Prisutnima su se obratili kandidati i nosioci lista Gordana Topić iz Sarajeva, Ines Memišević iz Zavidovića, Damir Čeljo iz Goražda, Mahir Maglić iz Travnika, Haris Ćorajević iz Mostara, Akif Delić iz Tuzle, Muhamed Mahovac iz Zavidovića, Senad Gojak i Alija Remzo Bakšić i Irma Muratović iz Sarajeva, Faik Muhić iz Tuzle, Ljiljana Perduv Misirlić iz Banje Luke, Radmila Praininger iz Zenice, Elijas Eli Tauber, Dr Alma Džubur Kulenović, Ognjen Bomoštar, Vila Sutović i Marijela Hašimbegović iz Sarajeva.

Na početku programa izvedene su himne Bosne i Hercegovine, Evropske unije i Građanske demokratske stranke BiH, a u umjetničkom dijelu predstavili su se vokalna grupa Umoljanke, kandidatkinja Skupštinu Kantona Sarajevo profesorica Gordana Topić uz pratnju kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH profesora Ognjena Bomoštara, te kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo Lejla Alimanović, uz pratnju oca Sinana Alimanovića, saopćeno je iz GDS-a.