Do 18 sati
18

Koalicija "Pod lupom" zabilježila 329 kritičnih situacija, veliki pritisak na birače

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema novim podacima Koalicije "Pod lupom", do 18 sati zabilježeno je 329 kritičnih situacija koje uključuju kršenja izbornih pravila i incidente na biračkim mjestima.

Kako je rekao direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović, ohrabruje podatak da je 159 situacija u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom i lokalnim izbornim komisijama riješeno vrlo brzo.

"To je napredak u odnosu na prošle izbore, ali ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore. Najviše prijava odnosi se na pritisak na birače i prijave o kupovini glasova, zatim zabranjivanje posmatračima da posmatraju izbore te sumnju u postojanje tzv. bugarskog voza na 12 birališta", rekao nam je Jovanović.

Koalicija "Pod lupom" u lokalnim komisijama, mobilnim timovima i pozivnom centru ima 3.800 posmatrača. Prema Jovanovićevim riječima, mobilni timovi su posjetili 745 biračkih mjesta.

"Zabilježeni su kratkotrajni prekidi glasanja na dva biračka mjesta u Doboju i na jednom biračkom mjestu u Bijeljini. Bilo je dosta kršenja izborne šutnje. Naši posmatrači su zabilježili 80 primjedbi o radu biračkih mjesta", rekao je Jovanović.

Istakao je da prozirne glasačke kutije povećavaju transparentnost izbora u BiH.

"Sva kršenja unosimo u zapisnik i njih u CIK-u mogu, ali i ne moraju tretirati. Tražit ćemo da izmjene Izbornog zakona omoguće instrument koji će uzeti u obzir i ovakve prijave kršenja izbornog procesa", kazao je Jovanović.

Zvanična konferencija za novinare Koalicije "Pod lupom" zakazana je za 23 sata kada će biti saopćene detaljnije informacije.