BiH
4

Koalicija "Pod lupom" pozvala političare na unapređenje Izbornog zakona BiH

FENA
Koalicija "Pod lupom" poziva parlamentarce, političke stranke i sve druge relevantne aktere na odgovornost i prestanak ignorisanja prijedloga koji bi doveli do unapređenja izbornog procesa i povjerenja građana u izborni proces.

Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović je danas na pres-konferenciji kazao da se u prethodnih šest godina, od 2012. do 2018. godine, po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva nije desilo skoro ništa, odnosno desilo se malo.

"Jedino značajnije što se desilo je, zapravo, ogroman korak unazad u dosegnutoj demokratizaciji izbornog procesa, a to je uvođenje de facto zatvorenih lista. Dakle, građani više neće birati svoje predstavnike u vlasti, birat će ih stranke onako kako ih pozicioniraju na kandidatskim listama", istaknuo je Jovanović.

Po njegovim riječima, jedina pozitivna stvar u svemu je „što smo svjesni sada problema, što o njima raspravljamo, što su isplivali na površinu i što su predmet javne rasprave“.

Jovanović je prezentirao i novi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji će Koalicija "Pod lupom" uputiti parlamentarcima.

"Nadamo se da će ovaj put postojati neki širi konsenzus", kazao je Jovanović, napominujući da je riječ o minimumu tehničkih unapređenja za koja smatraju da su vrlo važna.

Predložene izmjene odnose se na uvođenje ranog glasanja, depolitizaciju ili umanjenje političkog uticaja na postupak imenovanja predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja, stvaranje pretpostavke za uvođenje novih tehnologija u proces glasanja.

To su još i sprečavanje zloupotreba u korištenju javnih sredstava i uvođenje odgovornosti političkog subjekta za radnje članova biračkog odbora na biračkom mjestu koji dolaze uime političkog subjekta.

Koordinatorica za javne politike Koalicije "Pod lupom" Jelena Tansković-Mićanović je predstavila izvještaj koji na jednom mjestu daje pregled izmjena Izbornog zakona BiH od 2012. do 2016. godine, kao i preporuke za unapređenje izbornog procesa.

Navodeći neke od ključnih izmjena, Tansković-Mićanović je kazala da se u 2016. godini, najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva odnosi na povećanje unutarstranačkog praga za kandidate političkih subjekata na takozvanim poluotvorenim listama, sa pet na 10 posto za lokalne izbore i sa pet na 20 posto za opće izbore.

Po njenim riječima, u takvoj situaciji dešava se da jača politička moć i uticaj političkih subjekata, a politička odgovornost i mogućnost pojedinca da izabere konkretne osobe koje bi ih zastupale u predstavničkim i zakonodavnim tijelima zapravo slabi.

"S obzirom na to da je unutarstranački prag za kandidate političkih subjekata za opće izbore povećan sa pet na 20 posto, to znači da će građani na općim izborima u oktobru ove godine glasati na de facto zatvorenim listama - kazala je Tansković-Mićanović.

Koalicija "Pod lupom" smatra da je ovo neprihvatljivo i da je udar na osnovno pravo birača da biraju i budu birani.

Tansković-Mićanović je napomenula da je do raspisivanja općih izbora u BiH ostalo 30 dana, ocjenjujući da je "situacija izuzetno alarmantna, obzirom na posljedice po izborni proces i naročito implementaciju izbornih rezultata nakon izbora u oktobru".

Ona je podsjetila da su se ranije u parlamentarnoj proceduri našli i prijedlozi koji bi trebali dovesti do tehničkih i tehnoloških unapređenja izbornog procesa, a jedan od tih prijedloga pripremila je i Koalicija "Pod lupom".

"Iako smo inicijalno imali dosta široku podršku svih parlamentaraca s kojima smo obavili sastanke, iako je prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju u Predstavničkom domu PSBiH, ipak u konačnici taj prijedlog nije usvojen, što u Koaliciji smatramo za veliku štetu, jer se pokazalo da nema istinske podrške da se unaprijede važni segmenti izbornog procesa", navela je Tansković-Mićanović.

Dodala je da se još čeka održavanje sjednice Doma naroda državnog parlamenta, u vezi s usvajanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je predložio SDP BiH, a koji se tiče tehnoloških unapređenja i uvođenja skenera na biračkim mjestima, biometrijskih čitača otisaka prstiju za identifikaciju birača i videonadzora na biračkim mjestima.

Tansković-Mićanović navodi da su ti prijedlozi bliski preporukama za unapređenje koje zastupa Koalicija "Pod lupom", a njihova primjena koja treba biti bolje obrazložena i testirana prije uvođenja u izborni proces, bi bila korak naprijed u unapređenju izbornog procesa, prvenstveno u sprječavanju zloupotreba na izborni dan.