91 teže kršenje
38

Koalicija "Pod lupom" ocijenila izbore: Neke nezakonitosti mogle bi utjecati na rezultat glasanja

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Pravni tim Koalicije "Pod lupom" održao je dana konferenciju za medije na kojoj su dali preliminarnu ocjenu proteklog izbornog dana u Bosni i Hercegovini.

Članovi Koalicije "Pod lupom" potvrdili su da je jučerašnji dan protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Primjetna su, kako kažu, poboljšanja što je dobrim dijelom uslovljeno implementacijom 14 preporuka u vezi izbornog procesa, a koje je dala koalicija. impgtleelcita 14 šrpeoruka Koalicjie.

"Pravni tim obradio je 91 teže kršenje izbornih pravila od kojih bi dio mogao biti utjecaj na rezultat glasanja. Zabilježene u nepravilnosti poput pritisaka na birače", saopćeno je na današnjem obraćanju.

Koalicija očekuje da se sve nepravilnosti što prije istaže kako bi se zaštitio intergritet izbornog procesa. Također, pozdravljaju veću angažovanost Tužilaštva BiH i naldežnih organa.

"Sumirajući jučerašnji dan, članovi Koalicije "Pod lupom" kažu da su evidentirane dvije pozitivne i dvije loše stvari: tehnička unaprijeđenja su zaista dovela do boljeg izbornog dana, određene nepravilnosti - koje su se i prije pojavljivale - pojavile su se jučer u manjem broju. Druga dobra stvar, CIK BiH u svojim nastupima transprarentno pokazuje probleme",

Dario Jovanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Dario Jovanović (Foto: I. L./Klix.ba)

"Loša stvar je da imamo najgoru izlaznost od 2004. godine. Izlaznost je bila niža čak i u poređenju na glasanje tokom pandemije. Druga loša stvar što i dalje postoje nepravilnosti", poručio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom".