BiH
21

Koalicija "Pod lupom": CIK je nekorektan, nismo nedosljedni i radili smo po zakonu

Piše: I. P.
Vehid Šehić  (Foto: Klix.ba)
Vehid Šehić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić odgovorio je na kritike Centralne izborne komisije BiH koja je izvještavanje Koalicije nazvala nedosljednim.

"Reći ću činjenicu – Koalicija Pod lupom nikada nije rekla da je napadnuta predsjednica općinske izborne komisije, nego da je napadnuta predsjednica jednog biračkog odbora i to se da provjeriti. S druge strane, ono što je mene pogodilo kao čovjeka, jeste nekorektna izjava da smo nedosljedni", rekao je Šehić.

On se osvrnuo na konkretan slučaj koji CIK i Koalicija vide na dva dijametralno različita načina – četiri osobe koje su se prijavile kao posmatrači Koalicije, ali za koje se kasnije ispostavilo da ne ispunjavaju uslove.

"Svaki posmatrač, njih čak 7.000 prijavljenih, potpisali su obrazac gdje je jedno pitanje bilo da li su u rukovodstvu neke stranke, da li su kandidati ili članovi biračkog odbora. Svi su napisali da nisu. Zato postoji CIK da provjeri vjerodostojnost njihovog pisanja i utvrđeno je da te osobe ne mogu biti posmatrači. Jednako tako, CIK ima jedinu bazu podaka za kojom provjerava kandidate na listama i da li oni ispunjavaju sve uslove", objasnio je Šehić.

On je rekao da prema toj osnovi nije uredu optuživati nekoga da je pokušao obmanuti javnost sa četiri čovjeka od 7.000 prijavljenih. Također, Šehić se dotakao podataka o nasilju na biračkim mjestima.

"Najteže je biti slijep i gluh na sve što se dešava. Mi jesmo rekli da u posljednjih 10 godina nije bilo ovakvih izbora sa nasiljem na određenim mjestima, a posebno s onim što se desilo u Stocu. Ako se neko može sjetiti da je bilo nešto radikalnije od onoga u Stocu, onda je Koalicija pogriješila. Međutim, u našem izvještaju mogu biti samo činjenice", objasnio je Šehić.

On je dodao da se ne može reći kako Koalicija nije uradila svoj posao jer je CIK dobio vrlo malo prigovora.

"To, kao, znači da Koalicija nije ulagala prigovore? Pa nije jer se držimo zakona koji kaže da mi ne možemo ulagati prigovore. Naše posmatranje se svodi na primjedbe koje se unose u zapisnik", zaključio je Šehić.