3. decembar u Zenici
40

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom: Želimo život bez diskriminacije

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je danas u Hotelu Zenica u Zenici sjednicom Koalicije organizacija osoba s invaliditetom.

Današnjem obilježavanju 3. decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom prisustvovale su sve kategorije osoba s invaliditetom koje su uključene u koalicijsko djelovanje. Koalicija je osnovana prije godinu dana s ciljem stvaranja jednog glasa i zajedničkog djelovanja u borbi za prava osoba s invaliditetom.

Predsjednik Skupštine Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Harun Aliefendić je kazao da svake godine na današnji dan šalju poruku da zaslužuju jednaka prava, život bez barijera i uključenost u sve sfere života.

"Tema osnaživanja osoba s invaliditetom i osiguravanja uključenosti i jednakosti treba početi od škole i individualno prema svakoj jedinki. Međutim, nije samo stvar zaposlenja, osobama s invaliditetom treba omogućiti i druge stvari nesmetanog funkcionisanja u društvu, uklanjanja svih barijera s kojima se susrećemo i pronaći zakonska rješenja", kazao je Aliefendić.

Pojasnio je da žele biti uključeni u kulturu, politiku, sport, obrazovanje i da pokažu da kao koalicija mogu utjecati na donošenje odluka značajnih za osobe s invaliditetom.

"Naša je želja da govorimo jednim glasom, da pravo osoba s invaliditetom bude pravo svake osobe. Ne želimo stvarati diskriminaciju osoba s invaliditetom", zaključio je Aliefendić.

Selvedin Dedić, predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba s invaliditetom, je kazao da su za godinu postojanja uspjeli napraviti brojne pozitivne poteze, a najznačajniji je uključenost osoba s invaliditetom u rad komisije za ortopedska pomagala.

"Svakodnevno radimo na poboljšanju inkluzije. U obrazovanju imamo asistente u nastavi, ali u samo nekoliko škola. Nadamo se da ćemo s novom vladom uspjeti lakše realizirati to i u drugim školama gdje imamo osobe s invaliditetom", pojasnio je Dedić.

Prisutnima se danas obratio i novoizabrani predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić koji je kazao da će Skupština ZDK uvijek biti na raspolaganju osobama s invaliditetom te da su njihova vrata uvijek otvorena za razgovore koji imaju za cilj olakšanje življenja osoba s invaliditetom.

Predstavnici kategorija osoba s invaliditetom danas su govorili o uključenosti osoba s invaliditetom u obrazovanje, prenosili su svoja lična iskustva, raspravljali o modernim tehnologijama i edukaciji te osposobljavanju za rad, kao i o drugim temama značajnim za ovu kategoriju društva.