{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija "Domovina": Ugrožen pristup zdravstvenoj zaštiti

F
FENA
2.3.2015. u 14:30
35
5
Koalicija "Domovina": Ugrožen pristup zdravstvenoj zaštiti
35
Koalicija "Domovina": Ugrožen pristup zdravstvenoj zaštiti
Koalicija "Domovina" poziva federalne i kantonalne vlasti na hitno rješavanje pitanja prava iz zdravstvene zaštite za povratnike u Republici Srpskoj.
"Nakon ukidanja sredstava iz Fonda solidarnosti, te prošlogodišnjeg prebacivanja sredstava iz Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba za vrijeme poplava, jasno je da se sva budžetska opterećenja slamaju na račun povratnika.

U RS-u danas imamo borbu za obrazovanje bez diskriminacije i borbu za pristup zdravstvenoj zaštiti, kao dva osnovna mjesta gdje se spotičemo u procesu održivog povratka", saopštili su iz Koalicije "Domovina".

U saopštenju se navodi kako nije pošteno niti pravedno da oni koji su preživjeli stradanja, koji su se borili za ovu zemlju i koji su svojim povratkom napravili najveći korak protiv rezultata genocida i etničkog čišćenja, danas moraju pregovarati za osnovna ljudska prava.

"Možemo li pokazati minimum patriotizma, ne onog na riječima, već onog suštinskog, pa da se zdravstvena pomoć ne tretira kao nečija sadaka, već pravo zagarantirano povratnicima od strane vlasti u Federaciji", kazao je Edin Ramić, zastupnik u NSRS iz Koalicije "Domovina".

Po njegovim riječima, najbolja slika stanja naše zemlje i stanja svijesti pokazuje se u odnosu prema povratnicima, a to je nešto što se mora riješiti unutar sistema.

"Nemojte zaboraviti da u slučajevima koji su ovih dana izašli u medije, nije samo riječ o starim i iznemoglim, već o djevojčici od sedam godina, ili računu za liječenje od 228 maraka za oca troje djece", zaključio je Ramić.

O ovom pitanju se oglasio i Almir Salihović iz Koalicije "Prvi mart", kazavši kako su i ranije upozoravali da će se ovo dogoditi u Tuzlanskom kantonu, te kako traže rješenje već tri godine.

"Zakon koji je trebao zaštiti ova prava na kraju je poništen zbog političke akcije SNSD-a, te je nužno da federalne vlasti osmisle način rješavanja ovog problema, posebno sada kada se odgovornost pokušava u potpunosti prebaciti na kantonalnu razinu.

Koga da uvjerimo da se vrati, a one koji su se vratili kako da uvjerimo da ne uzimaju lične iskaznice u Federaciji, ako živimo u ovoj takozvanoj trajnoj privremenosti", rekao je Salihović, navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: