BiH
0

Koalicija "Domovina" u NSRS- neće prisustvovati posebnoj sjednici o "upadu" SIPA-e

FENA
Klub poslanika Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a ogradio se danas od zahtjeva za sazivanje posebne sjednice entitetskog parlamenta zbog „upada“ pripadanika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Potvrdili su da neće prisustvovati posebnoj sjednici parlamenta RS-a, koja je na zahtjev Vlade RS-a, zakazna za danas u 14 sati i 30 minuta.

Zaključke Vlade RS-a povodom „upada“ SIPA-e u prostorije policije u Novom Gradu/Bosanskom Novomi ocijenili su kao neprihvatljive, antiustavne i neprimjerene datom trenutku.

-Cilj Vlade RS-a je da se još jednom poruči da se u RS-u ne poštuje država BiH, sigurnosne i pravosudne institucije BiH i konstitutivni narodi, naglasio je poslanik Koalicije „Domovina“ Mihnet Okić.

Zabrinjavajuće je, kazao je novinarima, da Vlada RS-a navodi u zaključcima i naređuje MUP-u RS-a da spriječi svaki ulazak i pretres u prostorijama, institucijama RS-a i njenih općina.

-Ne znamo po kojem zakonu i kako Vlada RS-a misli to provesti. Mišljenja smo da svako treba da odgovara za ono što je činio- rekao je Okić.

Smatra da ima prostora i za nepovjerenje prema MUP-u RS-a, u kojem i danas rade veći broj osumnjičenih za ratne zločine.

U Koaliciji „Domovina“ podržali su državne institucije, Sud, Tužilaštvo i SIPA-u, te pozvali da se o svemu „razgovara hladne glave“.

I poslanik Koalicije „Domovina“ Nedim Čivić je istakao da neće „učestvovati u ovom cirkusu“, misleći na posebnu sjednicu parlamenta RS-a te dodao da je ovo napad na državne institucije i podrška osumnjičenim za ratne zločine.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić je ponovio da je činjenica da su se u Novom Gradu/Bosanskom Novom dogodili zločini tokom rata te smatraju da posebna sjednica Skupštine RS-a nije način da se da podrška istražnim organima da se ispitaju zločini nad Bošnjacima u toj općini.

Bratić, koji je rodom iz Bosanskog Novog, rekao je da policija u toj općini radi danas normalno te istakao da je SIPA iz Općine i komunalnog preduzeća izuzela dokumentaciju iz ratne 1992.godine.

Istakao je da parlament RS-a mora sačekati da se istraži šta se desilo u akciji SIPA-e i da se Narodna skupština ne miješa u ratne zločine nad Bošnjacima tokom rata, jer njihove porodice zaslužuju istinu šta se dogodilo tokom rata.

Zahjev za posebno zasjedanje uputila je Vlada, koja je danas donijela zaključak da prekida saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH te Agencijom za istrage i zašitu (SIPA) BiH, a nakon „grubog kršenja međupolicijske saradnje, jutrošnjim upadom SIPA-e u prostorije Općine, policijske stanice i komunalnog preduzeća u Novom Gradu/Bosanskom Novom, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Potpredsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić je rekao da se u Vladinom zahtjevu ne radi o procjenjivanju da li je neko kriv ili ne.

-Ovo zasjedanje ima za cilj da se situacija smiri, procijeni i precizno definiše buduća saradnja da ovo ne bi jednog dana preraslo u ozbiljan sukob koji nikome nije potreban- ustvrdio je Stevandić.

Rekao je da se mora poštovati ustavna struktura i RS-u i BiH te da će se na sjednici definirati nadležnosti RS-a u svim postupcima.