Sjednica danas
35

Koalicija "Domovina" protiv razmatranja rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Poslanici Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) zatražili su da se s dnevnog reda današnje sjednice povuče Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta.

U tom dokumentu, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

Šef Koalicije “Domovina” Admir Čavka je na kolegijumu entitetskog parlamenta također zatražio da se povuče i tačka koja se odnosi na stavljanje van snage Odluke o davanju posebnog ovlaštenja Komisiji za provođenje referenduma o 9. januaru.

U ovoj tački je sadržan i zaključak u vezi s izvještajem te komisije o rezultatu entitetskog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS"

Traže i da se o ovoj tački ne raspravlja.

U opozciji imaju tri zahtjeva, da se povuče odluka o razriješenju glavnog revizora Duška Šnjegote, da se razmatra njihov prijedlog rezolucije o starteškim cijeljevima RS-a do 2023., po hitnom postupku te infomacija o ponašanju pripadnika MUPRS-a i sprečavanju poslanika opozicije da prisustvuju sjednici 13. septembra.

Početak sjednice, koji je bio najavljen za 10 sati, odgođen je za 11 sati.