Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / Ko tebe pendrekom, ti njega Afrikom

Piše: Bakir Tiro
Premlaćivanja, poniženja, maltretiranja, doživjeli smo prošlog vikenda u Lisabonu. U nedostatku sportske sreće izgubili smo od Portugala (0:1) prvu utakmicu baraža za SP „Južnoafrička Republika 2010“. Međutim, bolji smo, i na njihov primitivizam treba odgovoriti pobjedom i dostojanstvom.

Ne treba nam nasilje

Nikako, ama baš nikako ne ide nam u korist bilo koja vrsta nasilja, jer naš cilj je jasan, a on je odlazak na Mundijal u Afriku. Imamo snažan nacionalni tim koji nam protiv njihovih prepotentnih zvijezda na Bilinom polju može ostvariti snove. Shodno tome, apsolutno nam nije potrebno da im priredimo bilo kakvu neugodnost. Prema određenim informacijama koje kruže medijima u Evropi, bilo ih je po dolasku Portugalaca u zemlju mirisnih i plemenitih „ljiljana“.

Bili smo dostojanstveni i u najtežim trenucima naše istorije, agresije na ovu državu, pa smo je odbranili, sačuvali. Upravo taj recept potreban nam je kako bi ostvarili novi istorijski uspjeh, a na koji bi bili ponosni svi naši preci. Dakle, Portugalcima ne treba uzvratiti njihovim „papanlukom“. Najbolja osveta za sve što su proživjeli naši navijači, pa i igrači u njihovom glavnom gradu je da ih „isprašimo“ na terenu, te da „ovim“ stanovnicima Evropske unije pokažemo kako se fanatično, ali sportski i dostojanstveno navija za svoju zemlju.

(Ne)pravedna Evropa

Oni su u skoro svim segmentima „zadnja rupa“ u EU. No, dio su moćne evropske porodice kojoj i mi težimo. Upravo zbog toga, dostojanstvom ih treba spustiti na zemlju, te cijelom svijetu pokazati ko smo i šta smo. Konačno je kucnuo čas da planeta o nama priča u superlativima. Razlog - naši fantastični fudbaleri koji su na pragu odlaska na Svjetsko prvenstvo. Radi njih ne smije nam se desiti da napravimo novi, bilo kakav incident. Zašto?

Pa, „stari lisac“ Sepp Blatter i njegovi „jataci“ u FIFA-i danima „sline“ za Cristianom Ronaldom, pogotovo poslije meča na La Luzu, gdje su vidjeli koliko smo moćni. Strepe da li će prvi igrač svijeta nastupiti na SP. Ako napravimo i najmanji „belaj“ Blatteru ćemo dati povoda da nas može diskvalifikovati, ne dozvoliti nam odlazak u Afriku, i ako Ćirini velemajstori izbore veliki trijumf. Dobri naš narode, najbolji navijači na svijetu haj'mo pokazati (ne)pravednoj Evropi da i od nas imaju mnogo toga za naučiti.

Godinama ispaštamo

Godinama ispaštamo zbog naših političara, ali i (ne)pravde Evrope. Nema nas na mapi! Za odlaske u inostranstvo čekamo u beskonačnim redovima kako bi dobili vize. Naravno, putujemo ako se neki „čato“ u ambasadi smiluje i udari nam pečat da možemo kročiti nogom, recimo, u „bahati“ Portugal. Za nas dolaze bolja vremena. Čekali smo dugo da bi prosuli sve iz opravdanog revolta.

Kukavice

Portugalska nekultura ne treba nam biti mjerilo. Brutalnost njihove policije bila je kukavička. Prepali su se mase ljudi koja neizmjerno voli svoju zemlju. Svjesno su ponižavali najbolje navijače na svijetu, jer su prošle subote preplavili Lisabon. Sve je to odraz nemoćnih i uplašenih, te je logično da im se pred nama „tresu gaće“. Mi smo prejaki na terenu, pogotovo na tribinama.

To treba potvrditi prije, za vrijeme i nakon najvažnije utakmice u istoriji napaćene države, a za koju danas navijaju i oni koji su u bliskoj prošlosti, 90-im godinama prošlog vijeka htjeli „omrsiti brkove“ o naš teritorij.

„Ko tebe kamenom, ti njega kruhom“, poslovica koje se vjekovima pridržavaju mnogi pošteni, mudri i pametni građani ove zemlje još ere velikog Kulina bana.

Poslije premlaćivanja, poniženja i maltretiranja u Portugalu: „Ko tebe pendrekom, ti njega Afrikom!“