Završne pripreme
340

Ko sve dolazi na obilježavanje 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na press konferenciji predstavljen je program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine.

U mjesecu februaru zajedno sa drugim gradovima iz olimpijske porodice slavit ćemo olimpizam i naše vrijedno sportsko naslijeđe.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je poručila da nakon sjajnog dočeka Nove godine, nakon sarajevske priče, nastavljaju se odlične teme i sjajni događaji koji će donijeti posebnu svježinu i vedrinu našem gradu.

"Mislim da da imamo poseban razlog da budemo ponosni. 40 godina Zimskih olimpijskih igara čij duh živi u našem gradu i na što smo ponosni svi. Ponosni smo što pripadamo porodici olimpijskih gradova, a danas na zimske olimpijske igre imamo samo najljepša sjećanja. Želimo da ponovo osjetimo olimpijski dug, da ova godišnjica obilježavanja bude bogata kako sportskim, tako i kulturnim događajima", rekla je.

Ona je poručila da danas iz Sarajeva šaljemo jednu poruku zajedništva, ljepote i da, Sarajevo jeste bilo centar svijeta i opet će 2024. godine obilježavanjem 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara pokazati da je i dalje srce Evrope.

"Mi to možemo, mi to želimo i ono što je najvažnije, imamo naše sportiste, imamo naše ljude koji oduvijek imaju prekrasan talenat i koji mogu i znaju pokazati i nama, ali i Evropi i svijetu ono najbolje. Prisjetimo se danas još jednom najsvjetlijih trenutaka naše sarajevske olimpijade. Pripremili smo bogat kulturan i sportski program", rekla je.

Predsjedavajući gradskog vijeća Sarajevo i predsjedavajući organizacionog odbora obilježavanja 40. godišnjice Jasmin Ademović poručio je da je Olimpijada predstavila Sarajevo u svjetlu mladosti, mira, prijateljstva, ljubavi i svega što olimpizam nosi u sebi. Sarajevo je tih dana bilo glamurozno mjesto okupljanja sportista, turista i novinara iz cijelog svijeta. Igre su među učesnicima i među gledateljima ostali u vrlo dobrom sjećanju.

"Svima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrenu medalju u veleslalomu te prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na Olimpijskim igrama. Ipak, najveće zvijezde sarajevske olimpijade su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill and Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Također su osvojili i maksimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja još uvijek do današnjeg dana nije ponovljena. Sa ponosom možemo reći da će naši gosti obilježavanja 40. godišnjice biti Jure Franko, ali i britanski par u klizanju Jayne Torvill and Christopher Dean's te mnogi drugi dobitnici olimpijskih medalja, visoki zvaničnici međunarodnog olimpijskog komiteta, evropskog olimpijskog komiteta, kao i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, mnogi turisti i naši sugrađani", rekao je.

On je naglasio da je Grad Sarajevo formirao organizacioni odbor koji je vrijedno radio tokom 2023. godine kako bi obezbijedili što kvalitetniji program, kao i finansiranje programa kako bi cijela manifestacija bila organizovana i održana na najvećem nivou.

"Podržali smo brojne sportske saveze, među njima je skijaški savez BiH, hokejaški savez BiH, karling savez BiH te savez klizačkih sportova. Takmičenja iz zimskih sportova će se održavati na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu u dvorištima Skenderije te mnoge druge lokacije u Sarajevu", naveo je.

Ademović je poručio i da je spreman bogat kulturni i umjetnički program koji ima u fokusu obogaćivanje sarajevske scene kulturnim, umjetničkim i obrazovnim sadržajima u zimskom periodu, posebno u periodu obilježavanja Zimskih olimpijskih igara te ovakav mjesec februar planiraju da postane tradicionalni kako bi se turisti svakog februara vraćali u Sarajevo.

"Razgovarali smo sa resornim ministrom Magodom i planiramo ne samo ovaj februar da na jedan kvalitetan način obilježimo godišnjicu Olimpijskih igara, već svake godine da nam mjesec februar bude olimpijski mjesec sa mnoštvom sadržaja", rekao je.

On je kazao da u saradnji sa Skijaškim savezom BiH, Grad Sarajevo je podržao organizaciju Fis Cup Igmana 2024. godine, to je takmičenje u skijaškom trčanju.

"Zatim jedno od najprestižnijih takmičenja koje će se održati i koje smo podržali i gdje ćemo iskoristiti priliku da promovišemo 40. godišnjicu Olimpijskih igara jeste Evropa Cup koje se održava na Bjelašnici. Podržali smo i Balkan Cup 2024. koji se održava na dvorištima, to je takmičenje u bijatlonu. Zatim skijaški klub Sarajevo trku za mir u svijetu, zatim. Organizovat će se i takmičenje u snowboardu. U saradnji sa Savezom klizačkih sportova organizujemo međunarodno takmičenje Sarajevo Open 2024. godine, umjetničko klizanje i očekuje se dolazak olimpijskog para 14. februara. U Skenderiji će se održati i takmičenje brzog klizanja od 10. do 11. februara. Sa hokejaškim savezom organizujemo niz takmičenje, izdvajam takmičenje tri na tri koji bi uskoro mogao postati olimpijski sport. Planiramo i svečanu akademiju kojoj će prisustvovati brojni zvaničnici i sportisti", rekao je.

Cilj nije samo da se sjetimo svega što je bilo, kaže Ademović, već da nastavimo tradiciju i da pokušamo dovesti u Sarajevo nova velika takmičenja.

On je također najavio da će se 10. februara ispred Vječne vatre održati koncert Tonija Cetinskog.