Opći izbori
44

Ko su potencijalni kandidati za članove Predsjedništva BiH 2018. godine

Piše: Ervin Mušinović
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uprkos spekulacijama da bi naredni Opći izbori u BiH mogli bit odgođeni, Centralna izborna komisija BiH najavila je da će izbori biti raspisani u maju 2018. godine u skladu s važećim zakonom i Ustavom BiH. U političkim krugovima već se nezvanično priča o potencijalnim kandidatima za članove Predsjedništva BiH.

Za sada je poznato da će predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na izborima 2018. godine.

Radončić je na Općim izborima 2014. godine bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a osvojio je ukupno 201.454 glasa građana BiH. Ipak, pobjedu je odnio predsjednik SDA i aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je osvojio 247.235 glasova.

I ranije je bilo govora o Radončićevoj kandidaturi, posebno nakon što je na ročištu u Sudu BiH izjavio da je imao dogovor s rukovodstvom SDA da on bude zajednički kandidat SDA i SBB-a za člana Predsjedništva BiH 2018. godine. Njegove tvrdnje demantovao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao da SDA nije dogovorila da na idućim parlamentarnim izborima podrži Radončića.

Radončić je u junu 2016. godine nakon puštanja iz pritvora rekao kako nije realna opcija da on bude član Predsjedništva BiH jer smatra kako ovu poziciju "zaslužuje neko mlađi", a očito je u međuvremenu promijenio mišljenje.

Aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zbog legislativnih ograničenja nema pravo da se po treći put kandiduje za poziciju kolektivnog šefa države. Poznato je da će SDA definitivno imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a spekuliše se da najveće šanse za to ima Denis Zvizdić.

Zvizdić koji trenutno obnaša funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ima dobar imidž s obzirom na to da je saziv Vijeća ministara BiH kojim on predsjedava pokrenuo evropske integracije BiH.

Mediji su spekulisali i da bi SDA za članicu Predsjedništva BiH mogla kandidovati suprugu Bakira Izetbegovića i direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiju Izetbegović. Spekulacije je demantovao sam Izetbegović koji je izjavio da njegova supruga nema političke ambicije i da je riječ o "čaršijskim pričama".

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH još uvijek nije donijela odluku o tome ko će biti njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH jer o kandidatima ne žele pričati sve dok ne budu završeni programi za Opće izbore 2018. godine.

Ipak, veliku podršku članova SDP-a ima zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović. Kako saznajemo, odluka o kandidatu za člana Predsjedništva BiH u ljevičarskim strankama otežana je time što lijeve stranke još uvijek nisu definisale na koji način planiraju zajedno izaći na Opće izbore u BiH.

Naime, logično bi bilo da SDP i Demokratska fronta (DF), ukoliko zajedno nastupe na izborima, imaju zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH. U tom slučaju to bi značilo da bi se jedna od stranaka morala odreći svog kandidata ili eventualno da stranke izađu s različitim imenima i rizikuju raspršavanje glasova.

U jednom od ranijih intervjua predsjednik DF-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić kazao je da ima namjeru kandidovati se za člana Predsjedništva BiH ukoliko ga u tome ne spriječe izmjene Izbornog zakona BiH.

"Sve ovisi o tome da li će Čović uspjeti da mi 'zabrani' kandidovanje. Ako ne uspije, hoću. Ako uspije, onda neću moći. A pogotovo neću pristati da igram po njegovoj 'nacionalističkoj muzici', da igram na njegovom 'nacionalističkom terenu' i prema njegovim nacionalističkim pravilima. Ako bi on to uspio nametnuti, uz pomoć nekih drugih, onda nema nikakvog smisla takva moja kandidatura", rekao je Komšić.

Izvjesno je da i aktuelni član Predsjedništva BiH Dragan Čović ima namjeru iduće godine ponovo se kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a najvjerovatnije će biti zajednički kandidat političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Iz tog razloga Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, čiji je predsjednik Čović, vrši pritisak na koalicione partnere da što prije pristupe izmjenama Izbornog zakona BiH jer bi u suprotnom kao protukandidata mogao imati Željka Komšića.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto nedavno je izjavila kako smatra da je upitno održavanje izbora 2018. godine ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

Svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najavio je potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović. On je već krenuo u svojevrsnu kampanju žestoko kritikujući politiku HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Ostaje nepoznato i koliki su kapaciteti Lijanovića s obzirom na sudske procese koji se vode protiv njega, uprkos tome što uporno tvrdi kako je riječ o "politički montiranim procesima". Lijanović je ipak optimističan pa poručuje kako je uvjeren da će se u Predsjedništvu BiH sve promijeniti 2018. godine.

Najmanje se zna o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Postoji velika vjerovatnoća da bi aktuelni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ponovo mogao dobiti podršku stranaka okupljenih oko Saveza za promjene za još jedan mandat.

Ključnu odluku donijet će Srpska demokratska stranka (SDS) za koju nije isključeno da bi mogla imati i svog kandidata. Političar koji ima najbolji imidž iz SDS-a je ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Mirko Šarović, a koji je u periodu od 2002. do 2003. godine obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH.

Ivanić je danas izjavio da je još uvijek rano da bi komentarisao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH te da s njim niko nije razgovarao o toj temu. Ipak on nije ni potvrdio, a ni demantovao mogućnost kandidature.

Što se tiče SNSD-a, ne postoji skoro nikakva vjerovatnoća da bi predsjednik RS-a Milorad Dodik ušao u izbornu utrku ukoliko bi njegovi protukandidati bili Ivanić ili Šarović. Otvorena je opcija da bi se ponovo za Predsjedništvo BiH mogla kandidovati premijerka RS-a Željka Cvijanović koja je 2014. godine na Općim izborima osvojila 310.658 glasova. Te godine Ivanić je odnio pobjedu osvojivši 318.196.

S obzirom na to da delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ima pravo da se ponovo kandiduje za člana Predsjedništva BiH, otvorena je mogućnost da i on dobije podršku SNSD-a. Radmanović je 2010. godine sa 295.626 glasova uspio pobijediti Mladena Ivanića, koji je osvojio 285.951 glasova u utrci za Predsjedništvo BiH.