Kriza na krizu
45

Ko su novi članovi Centralne izborne komisije BiH i kojim liderima stranaka su bliski

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć je izabrao nove članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Ova odluka rezultirala je time da su zastupnici SNSD-a i HDZ-a napustili sjednicu, dok je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić doveo u pitanje koaliciju na državnom nivou.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Odluku o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Prema usvojenoj odluci, funkcija člana CIK-a BiH zbog isteka mandata prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Na ove pozicije, odlukom Zastupničkog doma PSBiH, izabrani su Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda bošnjačkog naroda te Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba iz reda srpskog naroda.

Vanja Bjelica-Prutina nekadašnja je savjetnica Mirka Šarovića (SDS) iz vremena dok je obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je Jovan Kalaba funkcioner PDP-a koji je ispred ove stranke bio i kandidat na izborima u BiH.

Zbog nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH upućena je Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana CIK-a BiH iz reda Hrvata. Prema predloženoj odluci, zbog isteka mandata funkcija člana CIK-a BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu funkciju iz reda Hrvata bira se Željko Bakalar.

Inače, Željko Bakalar trenutni je savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a ovu dužnost obnašao je i u drugom mandatu Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (2010.-2014.).

Nakon usvajanja odluke glasovima zastupnika SDA, SDS-a i PDP-a parlamentarcima se obratila zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto ističući da "ovo nije samo politička kriza, nego je upitnost budućnosti BiH".

Lider SBB-a i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon usvajanja odluke rekao je da je izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB.

"Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti", poručio je Radončić.

Oglasio se i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručujući da su odlukom o prestanku mandata članova CIK-a SDS i PDP izborni proces u BiH predali u ruke Bošnjacima.

Sada se postavlja pitanje eventualne reakcije SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a u Vijeću ministara BiH. Naime, ove tri stranke imaju apsolutnu moć da danas-sutra smjene funkcionere izabrane na prijedlog SDA iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Zakon o Vijeću ministara BiH precizira da je za usvajanje odluke u konačnici potrebno da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda, a što SNSD, HDZ BiH i SBB imaju.