Klix.ba istražuje
0

Ko su kandidati za članove Upravnog odbora i kako politika direktno utječe na rad UNSA

Piše: Ibro Čavčić
Zgrada Rektorata UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Rektorata UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na prvoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) izabrano je šest članova Upravnog odbora (UO) - predstavnika Univerziteta u Sarajevu. Četiri preostala člana, među kojima je i predsjednik UO, bira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. Konkurs je raspisan 31. oktobra, a pristiglo je tek 13 prijava. Od toga će u razmatranje biti uzeto samo 10 prijava, uz neizostavno političko lobiranje.

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu ima ukupno 11 članova. Šest članova bira Senat UNSA, četiri člana među kojima je i predsjednik UO bira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i jednog člana bira Studentski parlament UNSA.

Direktan politički utjecaj na rad Univerziteta u Sarajevu se, prema dosadašnjoj praksi, vršio upravo preko ta četiri (prema prijašnjem zakonodavstvu preko šest) članova koje je imenovala Vlada Kantona Sarajevo. Zbog toga se koplja lome i ovaj put.

Direktan politički utjecaj na UNSA

Zakon o visokom obrazovanju KS, nedavno usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo, naravno, nije ispravio dosadašnje manjkavosti koje su omogućavale direktan politički upliv u rad Sarajevskog univerziteta, o čemu je Klix.ba i ranije pisao.

Naprotiv, svaki prigovor UO UNSA (donesen većinom), ili rektora, i dalje će direktno moći osporiti članovi upravnog odbora, odnosno predsjednik, koje je imenovalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a koji su direktno podređeni političkom subjektu, odnosno ministru.

Trenutnom Upravnom odboru UNSA ističe mandat u decembru. Budući da je Senat UNSA izabrao svojih šest članova iz reda akademske zajednice, odnosno sedam s predstavnikom Studentskog parlamenta, ostaje da Vlada KS izabere svoje članove kako bi kompletirala upravni odbor.

U prošlosti se na poziciju članova Upravnog odbora UNSA, koje imenuje Vlada KS, prijavljivalo mnogo ljudi, kako saznajemo, nekad čak i po pedeset, ali je zbog ozbiljnog političkog pritiska da se na univerzitetu donose odluke političke naravi, u međuvremenu ta pozicija postala nepoželjna.

Za konkurs Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, raspisan 31. oktobra 2017. godine, nije vladalo veliko interesovanje.

Desetak kandidata ostalo u igri

Abid Fejzić je, kako saznajemo, predsjednik petočlane komisije Vlade KS koja će provesti konkursnu proceduru za izbor i imenovanje četiri člana Upravnog odbora UNSA. Među članovima komisije su i Sanjin Kodrić i Rasim Lakota. Izbor vladinih članova Upravnog odbora UNSA se, prema pouzdanim izvorima, vrši kao međustranačko usaglašavanje koalicionih partnera ili s opozicijom.

SBB-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Rasim Lakota je za Klix.ba kazao da su imali samo jednu sjednicu komisije, gdje je usvojen poslovnik o radu i gdje su prebrojane koverte.

"Koliko se ja sjećam bilo je 13 ili 14 prijava. Među njima je bilo kandidata koji su trenutno, u ovom mandatu, na funkciji članova Upravnog odbora UNSA. Mi smo poduzeli neke aktivnosti, čekamo da to dođe pa bismo ponovo imali sjednicu, pozvali ljude i završili taj dio vezan za kandidate. Nekoliko njih ne ispunjava uslove formalno-pravne prirode, otprilike ih je 10-ak ostalo u igri", kazao nam je Lakota.

On smatra da nema nijednog razloga da procedura ne bude završena u predviđenom roku, do sredine decembra.

"Ne vidim nijedan razlog da procedura ne bude okončana do sredine decembra. Mislim da bi prva naredna sjednica mogla biti sjednica gdje će se organizirati intervjui s kandidatima. Budući da je riječ o malom broju kandidata, mogli bismo to završiti za jedan dan i napraviti rang-listu koju bismo uputili vladi. Vlada imenuje četiri člana UO iz reda osnivača, od toga je jedan predsjednik", rekao je Lakota.

Negirao je da ima bilo kakvih pritisaka na izbor kandidata. "Zasad nema pritisaka, ja ih bar nisam osjetio", kazao je Lakota u telefonskoj izjavi za Klix.ba.

Stari članovi UO, novi kandidati

Kako Klix.ba saznaje, na konkurs se prijavio trenutni predsjednik Upravnog odbora UNSA Mevludin Mekić. Međutim, prema kriterijima važeće odluke vezane za izbor i imenovanje vladinih članova UO UNSA, zaposlenici UNSA-e ne mogu biti imenovani na tu funkciju. Mevludin Mekić je zaposlen u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Također su se ponovo prijavili trenutni članovi UO UNSA Sifet Kukuruz i Sandra Začinović.

Osim navedenih, pristigle su i prijave Muhameda Ramadanovića i Ede Hasanbegovića koji je istovremeno zaposlen na Kliničkom centru UNSA i na Medicinskom fakultetu. Prema našim informacijama je i njegova prijava nevažeća.

Izbor Senata UNSA

Senat Univerziteta u Sarajevu je na sjednici održanoj 29. novembra izabrao šest članova Upravnog odbora - predstavnika UNSA iz reda redovnih profesora.

Izabrani članovi su Dijana Avdić, redovna profesorica Fakulteta zdravstvenih studija, Kasim Bajrović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, Jasminka Gradaščević-Sijerčić, redovna profesorica Pravnog fakulteta, Abidin Deljanin, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, Dejan Milošević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta i Lidija Zvačko, redovna profesorica Filozofskog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je za Klix.ba kazao da prema važećem zakonodavstvu predstavnika studenata bira Studentski parlament, a da ga Senat samo imenuje.

"Zadovoljni smo članovima koje smo izabrali na Senatu, to je izvanredna grupa profesora. Od toga su izabrane tri profesorice i tri profesora. Zastupljena je i multietnička struktura. Svi izabrani su ugledni profesori i ljudi", kazao je Škrijelj.

Naveo je da su ih izabrali u prvom krugu, skoro konsenzusom.

"Svi su dobili između 25 i 34 glasa, od ukupno 41 člana Senata UNSA. Svi su bili prisutni, glasanje je bilo tajno. Grupa izvanrednih profesora izabrana je dostojanstveno, kao rektor Univerziteta u Sarajevu sam ponosan", zaključio je Škrijelj.