50 imena
43

Ko su funkcioneri kojim Milorad Dodik prijeti smjenom

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će već danas pokrenuti aktivnosti na smjeni svih predstavnika RS-a u institucijama BiH. Riječ je o "sječi" kadra Saveza za promjene koji je u protekle četiri godine bio dio vlasti na državnom nivou. Tim povodom istražili smo ko su Srbi u institucijama BiH koje Dodik namjerava smijeniti.

Jedan od prvih koji bi se mogao naći na spisku smijenjenih definitivno je sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bojan Ninković. On je na ovu poziciju imenovan iz reda srpskog naroda i to kao kadar Srpske demokratske stranke (SDS).

Posljednjih mjeseci ubrzano se vrši zapošljavanje i napredovanje državnih službenika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, sekretari u strahu od dolaska nove parlamentarne većine već nekoliko mjeseci postavljaju svoje ljude na ključne pozicije u državnom organu zakonodavne vlasti.

Nije rijetkost da i prije raspisivanja javnog ili internog konkursa za prijem državnih službenika u Parlamentarnu skupštinu BiH procure imena kandidata koji će biti primljeni. Riječ je o nezakonitom postupanju s obzirom na to da bi javni konkursi trebali pružiti jednake šanse svim osobama koje apliciraju na radna mjesta.

Na listi za smjenu sigurno će se naći i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić. Prema ranijim pisanjima medija, Stanić je osoba bliska ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, a Dodik je ranije u nekoliko navrata navodio kako SIPA služi za političke obračune u BiH.

"Nije se baš pokazala objektivnom i služi za političke obračune u BiH. To treba da bude rasformirano prvom prilikom kad to bude moguće", rekao je Dodik u julu 2018. godine.

Smjeni se može nadati i zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Ranko Vuković koji je također kadar SDS-a. On je na ovu poziciju imenovan nakon što je Uroš Pena, sedam dana pred istek mandata, podnio zahtjev za ostavku na mjesto zamjenika direktora DKPT-a BiH.

Kadar SDS-a i PDP-a

Vuković je pred izbor za zamjenika direktora spominjan kao favorit ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. On navodno nije bio favorit predsjednika SDS-a Vukote Govedarice i ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Neđo Kojić također je pripadnik srpskog naroda. On je 12. decembra 2017. godine postavljen na mjesto direktora iako je bio četvrti na listi kandidata.

Na funkciji direktora Službe za poslove sa strancima BiH nalazi se Slobodan Ujić. Mediji su i prije imenovanja rukovodstva Službe za poslove sa strancima BiH navodili da će na mjesto direktora biti imenovan Ujić, kadar blizak SDS-u.

Velika je vjerovatnoća i da Dodik na poziciji zamjenika direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadra neće zadržati Sašu Govedaricu. On je na poziciju zamjenika direktora imenovan 5. septembra 2017. godine odlukom Vijeća ministara BiH u kojem većinu čine SDA, Savez za promjene, HDZ BiH i SBB.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović i u biografiji objavljenoj na zvaničnoj web stranici državnog ministarstva pohvalio se kako je od 2005. godine član SDS-a.

S obzirom na to da je Dodik istakao kako će insistirati na tome da Srbe u institucijama BiH predstavljaju ljudi iz političkih stranaka koje su dobile povjerenje birača, za očekivati je da će na Jovićevo mjesto sjesti neko iz SNSD-a.

Na funkciji sekretara s posebnim zadatkom, odnosno na poziciji zamjenika zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava nalazi se Sandra Malešić koja se izjasnila kao Srpkinja, a na funkciji direktora Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja nalazi se Goran Perković koji je također pripadnik srpskog naroda.

Za Perkovića je poznato da je član SDS-a s obzirom na to da je u periodu od 2006. do 2010. godine obnašao dužnost SDS-ovog zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a bio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da li se NDP uspio dodvoriti Dodiku?

Smjeni se može nadati i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba za čiji se izbor zalagao kadar odlazećeg SDS-a. Ostaje nepoznata sudbina zamjenika ministra civilnih poslova BiH Gorana Ćosića koji je na ovu poziciju imenovan početkom 2018. godine kao kadar Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Javnost je u posljednje vrijeme bila svjedok pokušaja predsjednika NDP-a Dragana Čavića da se dodvori predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodik. NDP je čak odlučio podržati SNSD-ove vlade zbog čega ostaje upitno da li će Dodik imati milosti prema NDP-ovom kadru u institucijama BiH.

Identičan slučaj je i s vršiteljem dužnosti direktora Fonda za povratak BiH Nebojšom Švrakom koji je također kadar NDP-a.

Na poziciji vršitelja dužnosti direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH nalazi se Željko Travar koji je u odgovoru na zastupničko pitanje naveo da je član Partije demokratskog progresa (PDP). Također, na funkciji zamjenika direktora Instituta za akreditiranje BiH nalazi se PDP-ov kadar Ljubomir Marjanović. S obzirom na to da se PDP i dalje odbija pokoriti Dodiku, mala je vjerovatnoća da će Travar ostati na ovoj poziciji.

Crveni karton može očekivati i direktor Regulatornog odbora željeznica BiH Tihomir Narić uprkos tome što je naveo da nije član nijedne političke stranke. Ranije se spominalo kako je Narić čovjek blizak dobojskom PDP-u.

Smjenu može očekivati i zamjenica direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Ljubica Kozić koja je na izborima 2014. godine bila kandidatkinja koalicije SDS-PUP-SRS RS za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Upitna je i sudbina zamjenice direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Ljubice Kozić, zamjenice direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH Mirjane Šućur, člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikole Perišića, kao i članova Konkurencijskog vijeća BiH Arijane Regode-Dražić i Nebojše Popića.

Rukovodeću funkciju, odnosno funkciju vršitelja dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina BiH obnaša Saša Obradović koji se izjašnjava kao pripadnik srpskog naroda, dok je član Odbora državne službe za žalbe iz reda srpskog naroda Dragan Podinić.

Na poziciji zamjenika direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nalazi se Zorna Tešanović. On je član Partije demokratskog progresa (PDP) od njenog osnivanja 1999. godine te je godinama bio u samom vrhu stranke kao član Glavnog odbora i Predsjedništva.

SDS ima svoj kadar i u Agenciji za statistiku BiH. Naime, na funkciji zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH nalazi se Miljan Popić, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin, član Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP), dok je direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar iz SDS-a.

Očekuje se "sječa" Ivanićevih ambasadora

Za očekivati je da će nova vlast pokrenuti i smjenu koordinatora za reformu javne uprave u Uredu koordinatora za reformu javne uprave Dragana Ćuzulana. On je potpredsjednik SDS-a, a posljednjih dana posebno se isticao s obzirom na to da je otvoreno kritikovao dobojsku struju SDS-a koja se pridružila SNSD-u.

Dodik je posebno nezadovoljan radom obavještajnog sektora tako da je mala vjerovatnoća da na poziciji zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH ostane Trifko Buha koji se izjašnjava kao Srbin.

Kadar iz reda srpskog naroda nalazi se i na pozicijama zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH (Željko Tepavčević), zamjenika direktora Agencije za sigurnost hrane BiH (Dragan Brenjo), zamjenika direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (Siniša Gatarić), zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (Slobodan Stanić), direktora Arhiva BiH (Saša Klepić), direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (Gordan Milinić), zamjenika predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH (Milomir Amović), člana Vijeća za poštanski promet BiH (Mirko Kosorić), člana Komisije za električnu energiju - DERK (Milorad Tuševljak), zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (Vlado Ćućil), zamjenika direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (Radivoje Trbić), zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH (Dragan Šojić) i članove Ureda za razmatranje žalbi (Jelena Gotovac, Dragan Vukajlović, Slaviša Bjelogrlić, Radomir Pašić i Dragan Ilić).

Očekuje se također da će Milorad Dodik povući sve ili većinu ambasadora koje je iz kvote Srba u proteklom periodu imenovao bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.