Dom naroda PFBiH
320

Ko su delegati koji su izabrali SNSD-ovca Dragu Puzigaću za zamjenika Lidije Bradare

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema svim procjenama izbor SNSD-ovog delegata Drage Puzigaće na mjesto zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bit će ključni razlog zbog kojeg zakonodavna vlast neće usvojiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj 23. juna 2016. godine Puzigaću su podržali delegati Almedin Alifendić (SDA), Osman Ćatić (SDA), Rasim Dostović (SDA), Fuad Hadžimehmedović (SBB), Admir Hadžipašić (A-SDA), Muhamed Kozadra (SDA), Mehmed Mahmić (SDA), Amor Mašović (SDA), Anes Osmanović (SDA), Refik Poparić (SDA), Ismet Sarajlić (SBB), Jasenko Tufekčić (SDA), Ana Babić (SBB), Stipe Barun (HDZ BiH), Mitko Matinić (HDZ BiH), Zdravko Bešlić (HDZ BiH), Lidija Bradara (HDZ BiH), Đuro Delić (HDZ BiH), Damir Jukić (HDZ BiH), Tomislav Mandić (HDZ BiH), Tomislav Martinović (HDZ BiH), Dražen Matišić (HDZ BiH), Josip Mioč (HDZ BiH), Dario Pušić (HDZ BiH), Đuro Prkačina (HDZ BiH), Ivo Tadić (HDZ BiH), Mile Marčeta (SNSD), Drago Puzigaća (SNSD) i Slobodan Tomić (NSRzB).

Protiv izbora Puzigaće na mjesto člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH bili su delegati Slađan Ilić (SDP), Vesna Saradžić (SDP), Lejla Didik-Sarajlić (DF), Lejla Jamaković-Imamović (DF), Segmedina Srna-Bajramović (SDP), Emir Frašto (SDP) i Aner Žuljević (SDP).

Suzdržani su bili delegati Predrag Kojović (Naša stranka), Mladen Lončić (SDP), Nikola Simić (SDP), Draženka Subašić (DF), Slaviša Šućur (SDP), Željko Mirković (SDP), Goran Akšamija (samostalni delegat), Sanel Mušović (SBB), Mirvet Beganović (Laburisti), Edim Fejzić (Dijaspora), Edin Forto (Naša stranka) i Rasim Kantarević (Laburisti).

Sjednici održanoj 23. juna 2016. godine nisu prisustvovali delegati Slaviša Mihajlović (SNSD), Daliborka Milović (LS), Mustafa Kurtović (SDA), Željko Josić (HDZ 1990), Amil Buljubašić (SDP) i Sejo Bukva (samostalni delegat).

Za nešto više od dva mjeseca u BiH će biti održani predsjednički i parlamentarni izbori. Centralna izborna komisija (CIK) BiH u maju je saopćila da će se izbori za sve nivoe vlasti održati 7. oktobra 2018. godine.

Taj dan stanovnici BiH imat će priliku birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Gledano iz ove perspektive izabrani funkcioneri započet će novi četverogodišnji mandat u neizvjesnim okolnostima s obzirom na to da aktuelni saziv vlasti, ali i parlamentarne opozicije neće uspjeti iznađi rješenje za implementaciju presude po apelaciji Bože Ljubića, a koja se odnosi na izborno zakonodavstvo.

U Parlamentu Federacije BiH postoji opća većina koja može izglasati usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, ali u isto vrijeme postoji i dovoljna koncentracija moći u rukama pojedinaca da se onemogući usvajanje ovog zakona. To su na posljednje dvije sjednice pokazali predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) i njen zamjenik Drago Puzigaća (SNSD).

Njih dvoje "povukli" su 19. jula 2018. godine vitalni interes na Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH zbog čega je u konačnici i odgođena sjednica Doma naroda PFBiH kako bi se spriječilo definitivno odbijanje ovog zakona.

Tvrdnje da će parlamentarna većina izglasati smjenu Puzigaće pokazale su netačnim već 26. jula 2018. godine kada su Bradara i Puzigaća, na isti način kao u slučaju Prijedloga zakona o izbornim jedinicama FBiH, pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog njegove smjene, a čime je u konačnici smjena onemogućena.

Iako su parlamentarci na sjednici spekulisali može li se vitalni interes povući i na odluku o imenovanju činjenica je da se Puzigaća i danas nalazi na mjestu zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH. Zatraženo je i autentično tumačenje odredbi Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pored ovih blokada HDZ ima još mehanizama da opstruiše usvajanje zakona za koji tvrdi da ne implementira odluku Ustavnog suda FBiH. Naime, sve i da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH usvoji Klub delegata iz reda hrvatskog naroda pokrenut će mehanizam zaštite vitalnog interesa o čemu će se u konačnici morati očitovati Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH.

Nijedna stranka koja podržava usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama FBiH (SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka) nije objasnila javnosti ni kako namjeravaju prisliti predsjednika FBiH Marinka Čavaru da potpiše ukaz o proglašenju zakona. Pravnim aktima FBiH jasno je određeno da zakon stupa na snagu tek nakon što predsjednik FBiH potpiše ukaz o proglašenju zakona, odnosno nakon što on bude objavljen u Službenom listu FBiH.

Ako se uzme u obzir da će za nešto više od dva mjeseca u BiH biti održani izbori, da HDZ i dalje ima namjeru blokirati usvajanje zakona i da većina koja podržava usvajanje zakona nema nikakvu strategiju daljeg djelovanja može se zaključiti kako je mala vjerovatnoća da će ovaj zakon uopće biti usvojen ili da će Drago Puzigaća uopće biti smijenjen sa mjesta člana Kolegija Doma naroda PFBiH.

Sve bi bilo drugačije da su SDA i SBB u decembru 2017. godine podržali identičan prijedlog zakona koji su u proceduru uputili SDP i DF, odnosno da 2016. godine za zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH nisu izabrali SNSD-ovog delegata Dragu Puzigaću.